“Fantoma de pe lac”, miros de moarte cu menta

Desi titlul “Fantoma de pe lac” v-ar putea duce cu gandul la o actiune care sa va bage in sperieti si sa nu puteti dormi noaptea, va asigur ca nu e cazul: cartea Monicai Ramirez e mai degraba politista (desi “detectivul” principal nu e unul de drept, ci e de fapt o scriitoare de romane) cu o usoara tenta romantica, fantoma avand aparitii vagi, care nu va vor da fiori pe spate, ci vor conferi doar doza necesara de fantastic de care povestea are nevoie.

Ashley White este personajul central al actiunii, care, cu o inima distrusa in urma unei relatii esuate, isi ia cainele, masina si deadline-ul pe care il are de la editorul sau si se muta peste vara la casuta cumparata in Spearmint Lake, Michigan pentru a-si termina cel mai recent roman si pentru a se deconecta de la toate problemele trecutului. In micuta localitate americana cu miros de menta, insa, lucrurile nu sunt deloc atat de linistite pe cat crede ea, Ashley descoperind treptat itele unei afaceri incurcate cu un politist ucis si devenit fantoma, dupa spusele localnicilor – care, de altfel, il mai si vad din cand in cand.

Ca un bun observator si condusa de o curiozitate tipica scriitorilor, tanara se adanceste tot mai mult in cercetarea “cazului”; ea trece cu vederea avertizarile pe care le primeste mai mult sau mai putin voalat de la diverse persoane, ignorandu-le chiar si cand vin de la atragatorul ofiter Michael Kenneth, de care incepe sa se indragosteasca din primul moment in care il vede. Desi in calitate de cititor nu te plictisesti nicio clipa, pe masura ce Ashley se apropie de adevar lucrurile se precipita si mai mult, incat mai ca-ti vine sa te duci direct la final sa afli deznodamantul.

Pe langa povestea captivanta – aveti grija sa nu uitati sa coborati din metrou! – cartea Monicai are, ca de altfel toate scrierile ei pe care am avut ocazia sa le citesc pana acum, acel personaj feminin puternic, care, desi nu stie nici el de ce e in stare, nu se da in laturi de la nimic pentru a afla adevaruri bine tainuite, pentru a face dreptate sau pentru a da o mana de ajutor celor care au nevoie. In “Fantoma de pe lac”, acest personaj se numeste Ashley White. Ca toate eroinele Monicai, si Ashley este pe de o parte manata de un spirit justititar, care o face sa-si asume riscuri si sa treaca peste orice spaime ar avea, pe de alta parte are nevoie de un barbat bun in viata ei, care sa o implineasca afectiv. Nu ii trebuie un barbat pentru ca ar fi vreo neajutorata care nu se poate descurca in treburile de zi cu zi fara sa aiba pe cineva alaturi, ci pentru ca simte nevoia sa fie iubita si admirata si sa impartaseasca la randul ei aceste sentimente.

Pe Monica Ramirez si “Fantoma” ei, aparuta in colectia Casmir a Editurii Tritonic, le gasiti la Targul de Carte Gaudeamus, desfasurat in perioada 20-24 noiembrie in Pavilionul Central al Romexpo.

Share

2 thoughts on ““Fantoma de pe lac”, miros de moarte cu menta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *