BIEFF 2013 incepe intr-o saptamana

Festivalul International de Film Experimental Bucuresti BIEFF conecteaza din nou publicul bucurestean la cele mai noi tendinte in cinema. In perioada 11-15 decembrie, la Cinema Studio si Cinema Elvira Popescu, cinefilii se vor putea delecta cu selectii din programele celor mai importante evenimente europene de film, prezentate la Bucuresti prin intermediul parteneriatelor culturale unice in Romania realizate de BIEFF si devenite colaborari de traditie ale festivalului.
 
BIEFF se bucura din 2012 de sprijinul direct al unuia dintre autorii care au scris istorie in cinema-ul contemporan: Peter Greenaway, Presedintele Onorific al festivalului. Alaturi de celebrul cineast britanic si impreuna cu invitatii surpriza ai acestei editii, care vor fi dezvaluiti in curand, BIEFF isi doreste sa promoveze o data in plus cinema-ul romanesc atat pe plan local, cat si international.
 
La cea de-a patra editie BIEFF, pasionatii de cinema vor avea ocazia unica de a viziona cateva dintre cele mai indraznete filme ale anului: atat productii romanesti inedite, cat si titluri din selectia celor mai importante festivaluri internationale de profil.
 
Pe langa programele devenite deja de traditie, Competitia Internationala si Experimente cinematografice romanesti, in acest an BIEFF lanseaza trei noi programe, cu totul speciale:

– In cadrul Golden Shorts – Best Films in Major Festivals, BIEFF prezinta castigatorii premiului pentru cel mai bun scurtmetraj la cele mai importante festivaluri europene de film: Cannes, Berlin, Locarno si Venetia

– Programul CINE-DANS din Olanda propune o intalnire inedita intre cinema si coregrafie.

– Miracolul Portughez prezinta in premiera in Romania cele mai interesante scurtmetraje realizate in Portugalia in ultimii doi ani, filme care s-au bucurat de un impresionant succes in circuitul festivalier international.

Pentru ca experienta culturala oferita de BIEFF sa se mentina la aceleasi standarde inalte cu care festivalul si-a obisnuit publicul, din programul de anul acesta nu vor lipsi sectiunile speciale inaugurate in editiile precedente si dedicate filmelor de la:

– Quinzaine des Réalisateurs, sectiune a Festivalului de la Cannes al carei centru de interes il reprezinta tendintele radical inovatoare din cinematografia contemporana;

– IDFA – International Documentary Film Festival Amsterdam, cel mai important festival european de film documentar, care prezinta in cadrul BIEFF sectiunea sa destinata documentarului experimental si experimentului documentar, Paradocs;

– legendarul Festival de Scurtmetraj de la Oberhausen;

– Muzeul National de Arta Moderna Centre Pompidou din Paris;
– Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, unul dintre cele mai importante centre de educatie artistica din Europa, care dezvolta tinere talente din intreaga lume sub indrumarea unor artisti recunoscuti precum Jean-Luc Godard, Tsai Ming-Liang, Bruno Dumont, João Pedro Rodrigues etc.;

– EYE Film Institute Netherlands, cea mai importanta institutie destinata difuzarii si distributiei filmului contemporan olandez.

Evenimentele educative vor fi si anul acesta cat se poate de bogate si variate: workshop-ul de film realizat in colaborare cu NisiMasa – European Network for Young Cinema le va oferi sansa artistilor romani sa lucreze timp de o saptamana impreuna cu colegi si traineri din intreaga Europa, iar la final sa isi adauge in portofoliu inca un film. Seminariile BIEFF precum si intalnirile in cadru non-formal vor completa oferta de formare profesionala a festivalului.

Gala de deschidere BIEFF aduce in premiera in Romania cel mai nou lungmetraj al maestrului filmului experimental TERRY GILLIAM, THE ZERO THEOREM. Proiectia va avea loc in prezenta regizorului la Cinema Pro, miercuri, 11 decembrie, si va fi precedata de un Masterclass sustinut de acesta la Cinema Studio. Evenimentul si prezenta regizorului in Romania sunt posibile datorita sprijinului generos oferit de British Council, JTI si MediaPro Distribution.

Informatii complete despre festival – istoric, proiectii, program etc – gasiti AICI.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.