Trei Parale aduc muzica veche romaneasca la ArCuB

Concertul Aniversar al formatiei Trei Parale (10 ani de la debut) va avea loc in data de 17 decembrie, ora 19.00, la Sala ArCuB. Artistii vor interpreta cantece din cel mai cunoscut programul al lor, „Bazar” – muzica veche romaneasca din secolul al XIX-lea (care reprezinta materialul muzical al primului lor CD), precum si piese din cadrul altor proiecte la care grupul lucreaza: muzici pastorale din programul „Ciobanul care si-a pierdut oile”, balade, colinde si alte cantari traditionale romanesti.

Dupa un deceniu de activitate, tinerii vor concerta in premiera intr-o formula extinsa, de sase muzicieni, ce reuneste atat membri vechi ai grupului, cat si colaboratorii recenti:

Florin Iordan: cobza, fluiere (fluier, caval, tilinca), cimpoi, tambura (saz), titera;
Daniel-Mircea Pop: voce, fluiere (fluier, caval, tilinca), percutie;
Beatrice Iordan: cobza;
Dinu-Traian Petrescu: percutie (bendir, dairea, toba);
Mihai Balabas: vioara;
George Turliu: voce, percutie.

Infiintata in toamna anului 2003, Trupa Trei parale a beneficiat de o documentare minutioasa in domeniul culturii muzicale traditionale, un rol important in acest sens revenindu-i lui Florin Iordan, etnomuzicolog la Muzeului Taranului Roman din Bucuresti, fondatorul si coordonatorul formatiei. Pentru alcatuirea repertoriului si conturarea stilului interpretativ, membrii formatiei au facut expeditii prin sate, au lucrat cu diversi muzicanti batrani, au ascultat inregistrari vechi de teren, realizate de Constantin Brailoiu sau Bela Bartok, s-au documentat din diverse volume de folclor muzical si au studiat transcriptii muzicale din secolul al XIX- lea (A. Pann, G. Ucenescu, D. Vulpian etc.).

Trei parale a repus, asadar, in circulatie instrumente vechi, aproape disparute in mediul traditional si total neglijate in lumea contemporana urbana: diverse fluiere (fluierul ciobanesc, cavalul, fluierul fara dop, fluierul gemanat, tilinca), cobza, dramba, felurite instrumente de percutie (toba, daireaua), redesteptand interesul publicului pentru ele. Rigurozitatea si amploarea studiului, autencititatea si sensibilitatea interpretarii artistice impresioneaza si ofera noi dimensiuni muzicii vechi romanesti de sorginte medievala, populara si lautareasca.

Pe langa concertele proprii, Trei parale a participat la festivaluri precum Ghost Festival – Rasnov 2012 – un eveniment intercultural, ce-si propune sa adune, intr-un spatiu natural, departe de agitatia urbana, ascultatori si formatii atat de muzica folk si ambientala, cat si post-rock. De asemenea, grupul a avut colaborari cu Mike Godoroja si Marius Mihalache pentru proiectul Balkanic Zeppelin, care s-a bucurat de un succes rasunator, si a efectuat turnee in mai multe tari din Europa: Irlanda, Israel, Ungaria, Turcia, Polonia si Germania.

Biletele pot fi achizitionate de la Casa de Bilete ArCuB (Str. Batiste Nr. 14), online pe bilete.arcub.ro .

Pret: 35,00 lei (Categoria I) si 26,50 lei (Categoria II). Elevii si studentii care se prezinta la Casa de bilete ArCuB cu legitimatiile pot achizitiona bilete la pretul de 15,90 lei.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.