„Cortez”, un interviu lung cat o carte

Traducatorul, jurnalistul si realizatorul Marius Constantinescu, cunoscut cel mai bine publicului larg de la emisiunile „Jurnal cultural” sau „Profil. Poveste. Personaj”, a lansat anul acesta volumul „Cortez”, dedicat mezzo-sopranei Viorica Cortez, nume celebru al scenei romanesti si internationale.

Mare iubitor de opera si admirator din copilarie al Vioricai Cortez, Marius Constantinescu a decis la un moment dat sa publice o carte despre cea care a fost iubita si respectata mai mult in strainatate decat in tara, asa cum s-a intamplat si cu multi alti artisti de-a lungul vremii. Daca autoritatile comuniste au incercat sa-i puna in bete in roate, sa-i striveasca talentul si sa-i impiedice afirmarea profesionala, strainatatea a acceptat-o cu bratele deschise, Scala din Milano, Opera din Paris, Metropolitan Opera din New York fiindu-i gazde primitoare pentru o avalansa de roluri care i-au adus admiratia a mii si mii de fani.

Timp de o luna, Marius Constantinescu a stat la Paris, la resedinta actuala a Vioricai Cortez, si a intervievat-o de-a fir a par in primul rand despre vasta sa cariera – care a cuprins roluri memorabile precum Carmen, Dalila sau Amneris si intalniri cu maestri incontestabili ai operei precum Pavarotti, Domingo, Caballe, Ghiaurov si multi altii -, dar si despre viata personala, presarata cu multe bucurii, dar si cu suferinte si tragedii carora le-a facut fata cu brio.

Interviul prelungit luat de Marius Constantinescu este de fapt o discutie fireasca, in care cei doi se completeaza si isi amintesc impreuna anumit puncte din viata mezzo-sopranei, care povesteste cu mare lejeritate despre munca asidua pe care, ca artista de origine romana, a fost nevoita sa o depuna pentru a-si face loc printre numele mari ale scenei internationale, despre relatiile profesionale cu colegii sau despre intamplarile mai mult sau mai putin fericite din viata personala.

In plus, autorul cartii insereaza si o serie de marturii ale fostilor colaboratori ai Vioricai, care, desi au perceput-o fiecare in felul lui, toti sunt de acord in cateva puncte: toti au vazut-o pe Viorica drept o artista talentata si foarte muncitoare si o femeie plina de viata, optimista, cu o personalitate magnetica dublata de o „frumusete cinematografica”, cu un suflet mare, gata oricand sa dea o mana de ajutor sau sa spuna o vorba buna cui avea nevoie. De asemenea, in volum sunt incluse si foarte multe poze de buna calitate – asa cum, de altfel, este toata cartea, care beneficiaza de o grafica minunata – ale Vioricai Cortez, de pe scena si din spatele scenei, singura sau alaturi de colegi, prieteni, familie.

Volumul „Cortez” de Marius Constantinescu – pe care l-am primit prin amabilitatea lui Mihai Stan, presedintele Asociatiei pentru Muzica, Arta si Cultura, care semneaza si prefata – a aparut in colectia Savoir Vivre a Editurii Baroque Books and Arts si poate fi gasit AICI.

Share

One thought on “„Cortez”, un interviu lung cat o carte

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.