„I, Frankenstein”: nu esti un monstru decat daca te porti ca unul

Toata lumea a auzit de Victor Frankenstein, personajul autoarei britanice Mary Shelley, cel care l-a creat pe nu mai putin celebrul sau monstru, printr-un experiment stiintific bizar. Co-scenaristul Kevin Grevioux, mare fan al lui Frankenstein, s-a gandit ca, in zilele noastre, creatura omului de stiinta ar putea avea succes pe cont propriu. Si asa a aparut fantasy-ul de actiune „I, Frankenstein”, in regia lui Stuart Beattie.

Distribuit la noi de InterComFilm, „I, Frankenstein” a avut premiera in Romania pe 24 ianuarie, aducandu-l pe marile ecrane pe Aaron Eckhart in rolul creaturii lui Frankenstein, care, la 200 de ani de la „nasterea” sa si moartea celui care l-a creat, isi duce mai departe existenta nefireasca, pomenindu-se la mijloc in razboiul dintre Bine si Rau.

Binele este reprezentat de clanul garguilor, condusi de Leonore (Miranda Otto), care sunt creaturi dumnezeiesti si in momentul mortii urca la cer, iar Raul este reprezentat de clanul demonilor, care il au drept tartor pe Printul Naberius (Bill Nighy) si care atunci cand sunt ucisi intra in pamant. „Adam” Frankenstein, asa cum il boteaza Leonore, nu e creat nici de Dumnezeu, nu e nici demon si nici prea uman nu se poate spune ca e, in afara faptului ca are un corp omenesc creat in laborator din elemente adunate de la opt cadavre. Dupa ce ii cunoaste pe gargui si refuza sa le ramana alaturi, Adam pleaca de unul singur in lume sa „coboare” demoni si face asta cu succes timp de 200 de ani. Pana cand drumurile il duc la „sediul” demonilor, situat foarte aproape de catedrala unde isi faceau veacul garguii. Partea interesanta e ca ambele tabere il considera o creatura cat se poate de interesanta si fiecare ar vrea ca el sa treaca definitiv de partea lor. Desi confuz si nefericit, bantuit de ura pentru cel care l-a creat, Adam isi va urma drumul spre latura sa buna, pentru ca „nu esti un monstru decat daca te porti ca unul”.

Desi criticii nu s-au inghesuit cu laudele la adresa filmului, considerandu-l „plictisitor si neinteresant”, de data asta nu sunt de acord cu ei: am apreciat la „I, Frankenstein” atat alegerea actorilor – cel putin Aaron Eckhart si Bill Nighy si-au dat silinta sa-si intre bine in roluri, cat si punerea in scena a povestii, luptele dintre cetele de gargui si demoni fiind adevarate spectacole vizuale, mai ales ca filmul este 3D, iar vizionarea lui la Samsung Imax, o incantare. Daca v-au incantat filme gen „Underworld” – unde Kevin Grevioux a fost de asemenea scenarist – si daca va plac eternele lupte intre Bine si Rau, infatisate aici intr-o maniera gotica si cu efecte speciale uimitoare, cu siguranta merita sa aruncati un ochi si la „I, Frankenstein”.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.