Intrati in “Panica” la Nottara!

Actorii si spectatorii prezenti in Sala “George Constantin” a Teatrului Nottara au intrat de buna voie in panica joi, 30 ianuarie, incepand cu ora 19.30! Nu, nu s-a intamplat nimic periculos, ci a avut loc premiera oficiala a spectacolului “Panica” de Mika Myllyaho, o comedie care exploreaza universul psihologic masculin.
 
Desi titlul poate induce o stare de… “Panica”, piesa este de fapt o comedie subintitlata “Trei barbati pe punctul de a ceda psihic”. Ea a fost scrisa in 2005 de dramaturgul contemporan de origine finlandeza, Mika Myllyaho, si montata tot de el in calitate de regizor, la Group Theatre din Helsinki. In mai putin de zece ani de la momentul publicarii, piesa a fost tradusa in limbi precum engleza, franceza, germana, spaniola, daneza, maghiara sau rusa, iar succesul piesei s-a raspandit pe scenele multor orase europene.
 
Pentru premiera bucuresteana gazduita de Teatrul Nottara, traducerea in limba romana a fost realizata de Cristina Toma, iar la punerea in scena au contribuit regizorul Theodor-Cristian Popescu si scenograful Cosmin Florea. Ilustratia muzicala a fost realizata de Gabriel Rauta, care face parte si din distributie, unde alaturi de Vlad Zamfirescu si Alexandru Jitea formeaza un trio remarcabil de amuzant. Cei trei transforma piesa dintr-o drama a barbatului ajuns la criza varstei mijlocii, intr-o comedie psihologica plina de provocari atat pentru personaje, cat si pentru public, oferindu-i acestuia din urma ocazia de a asista la dramele vietii de zi cu zi dintr-o perspectiva masculina.

Leo (Alexandru Jitea) este un inginer careia sotia i-a dat o “tema de casa”. Barbatul trebuie sa se gandeasca bine la ce vrea de la viata si de la relatia lor si abia apoi sa se intoarca acasa. Disperat, recurge la ajutorul unui vechi prieten, Max (Gabriel Rauta), la care apeleaza atat pentru sfaturi, cat si pentru gazduire. Insa treptat, Leo descopera ca si Max are la randul lui nevoie de ajutor. Acesta sufera de atacuri de panica si nu a mai iesit din casa de luni de zile, a renuntat la ajutorul parintilor si al psihologilor, iar singura persoana a carei prezenta o tolereaza este fratele sau Joni (Vlad Zamfirescu), care ii face cumparaturile. Viata lui Joni pare a se afla exact la capatul opus fata de cele ale primilor doi. El este realizatorul unei emisiuni TV, are succes la femei, conduce o masina puternica, insa intr-o zi se trezeste ca pierde o mare parte din acestea.

Desi la prima vedere piesa pare o drama a unor prieteni vechi ce se regasesc dupa un timp si constata ca vietile lor sunt intr-un punct critic, modul in care piesa este conceputa, in care persoanjele sunt conturate si felul in care actorii dau viata celor trei barbati napastuiti fac deliciul publicului. Acesta oscileaza intre momente de meditatie la adevarurile uneori dureroase pe care cei trei protagonisti le rostesc si situatiile comice la care acestia sunt expusi si care starnesc hohote de ras.

Daca ati ratat premiera, nu va panicati! Puteti vedea piesa vineri, 7 februarie, sau miercuri, 19 februarie, tot la Teatrul Nottara. Aveti grija totusi ca pe langa bilete sa aveti la voi si batiste. Nu de altceva, dar s-ar putea sa radeti cu lacrimi! 🙂

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.