„Portretul unei familii turcesti” a intrat in librariile din toata tara

Disponibila in librariile din toata tara, „Portretul unei familii turcesti. O poveste din Istanbului de altadata” de Irfan Orga a aparut in colectia Eseuri&Confesiuni a Editurii Polirom, traducere semnata de Marius-Adrian Hazaparu, si in editie electronica. Cartea spune o poveste fermecatoare despre viata de zi cu zi din vechiul Istanbul si despre supravietuirea familiei lui Irfan Orga.

In 1914, Irfan Orga era un baietel de sase ani fericit. Locuia impreuna cu parintii si bunica lui intr-o casa mare, plina de servitori, care pastra parfumul Istanbulului fin de siècle. Tatal sau avea o prospera afacere cu covoare, mama avea grija de copii, iar bunica ii amuza pe toti cu excentricitatile sale.

Totul s-a schimbat insa cind Turcia a intrat in razboi. Tatal a fost obligat sa se inroleze in armata si a murit pe front, iar familia odinioara instarita a inceput sa se confrunte cu lipsurile si dezastrul financiar.

in paralel cu istoria mica a familiei, Irfan Orga contureaza in cartea sa istoria mare a Turciei, cu dezintegrarea imperiului si instaurarea republicii. In 1942, Irfan Orga a ajuns in Marea Britanie, unde a scris aceasta poveste fermecatoare. Iar opt ani mai tirziu, New York Herald Tribune titra despre Portretul unei familii turcesti: „Una dintre cartile memorabile ale anului!”.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.