Cand folclorul intalneste jazzul rezulta Roots Revival Romania

Turneul Roots Revival Romania, desfasurat in perioada 25 februarie – 1 martie in Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara si Bucuresti se incheie astazi cu recitalul din Capitala. Cei sapte muzicieni internationali isi termina astfel periplul dupa ce s-au reunit in acest proiect care a „revitalizat” melodii vechi din folclorul romanesc, care au capatat nuante noi in interpretarea lor.

Am reusit sa-i vad pe Mehdi Aminian din Iran (ney), Monica Madas din Romania (voce), Mehmet Polat din Turcia (oud), Emmanuel Hovhannisyan din Armenia (duduk), Meg Hamilton din Marea Britanie (vioara), Ruven Ruppik din Germania (percutie) si Akash Bhatt din India (percutie) inainte de inceperea turneului lor, intr-un concert inaugural desfasurat la Ateneul Roman.

Nu stiu cate ore de repetitii aveau in spate si cat le-a luat sa se inchege ca echipa, cert e ca au reusit sa lase impresia unei trupe cu state vechi, ai carei membri au cantat in aceasta formula de cand se stiu. Pe langa liniile cunoscute ale diferitelor melodii folclorice vechi, cei sapte si-au adus fiecare partea de talent, condimentand totul cu accente de jazz. Pe langa certa maiestrie si cunoastere a pieselor, artistii au lasat loc si improvizatiei, care au facut ca sala Ateneului, lasata in semi-intuneric, sa para un loc intim si cald, in care toti cei prezenti au fost martorii unui experiment muzical deosebit. Alaturi de cei sapte a fost prezenta si Maria Casandra Hausi, care a adus pe scena Ateneului doinele din Baia-Mare si vitalitatea neamului ei de maramureseni.

Cei sapte muzicieni au scos, de asemenea, si un CD impreuna – „Roots Revival Romania: Chapter one – Maramures”, care poate fi achizitionat din librariile Carturesti. „Traditiile sunt cele care ne definesc, de aceea este crucial sa le pastram si sa le transmitem mai departe catre generatiile care ne succed. Altfel, viitorul ar fi fara identitate, iar inovatia ar deveni imposibila.” (Mehdi Aminian)

Mai jos aveti o mostra din concertul de la Timisoara:

Foto: Roots Revival Romania la Timisoara

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.