Filme de Oscar: “Zbor deasupra unui cuib de cuci”

Daca este sambata, la TVR 2 este Film de Oscar. Pe 22 martie, de la ora 20.10, telespectatorii vor avea ocazia sa se delecteze cu o productie care are un palmares impresionant, adunand cinci premii si patru nominalizari la Oscar, sase premii Globul de Aur, sase premii BAFTA, doua premii David di Donatello.

Este vorba de “Zbor deasupra unui cuib de cuci/One Flee Over the Cuckoo’s Nest” (SUA, din 1975), in regia lui Milos Forman, cu Jack Nicholson, Louise Fletcher, Danny DeVito. Filmul este adaptarea dupa romanul cu acelasi nume de Ken Kesey, din 1962. “Zbor deasupra unui cuib de cuci” este numit adesea unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei Americane fiind clasat pe locul 105 in “Lista Celor mai Bune 500 de Filme ale Tuturor Timpurilor” stabilita de revista Empire. Filmul a rulat in cinematografele suedeze intre 1975 si 1987 – doisprezece ani la rand, ceea ce inca reprezinta un record neegalat.
Filmarile au avut loc chiar la spitalul din Salem, Oregon, unde se petrece si actiunea romanului.

Ajuns la inchisoare pentru corupere de minori, dupa o relatie cu o fata de 15 ani, Patrick McMurphy se preface ca ar fi nebun si reuseste sa obtina transferul intr-un spital psihiatric. In curand, insa, va constata ca situatia nu i s-a usurat deloc. Asistenta-sefa, Mildred Ratched, o femeie aparent calma si amabila, se dovedeste a fi mult mai periculoasa decat bolnavii pe care-i persecuta. Incercand sa mai incalzeasca atmosfera apasatoare din ospiciu, rebelul McMurphy isi indeamna colegii la jocuri de carti si la partide de pescuit, scotandu-i din permanenta lor letargie. Falsul nebun ii declara razboi deschis tiranicei asistentei-sefe si nu-si ascunde planurile de evadare; insa o petrecere nocturna care scapa de sub control va avea consecinte tragice pentru toti cei implicati.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.