Tanara, draguta si fara inhibitii

In mintea si corpul unui tanar de 17 ani se intampla tot felul de lucruri pe care acesta le intelege mai mult sau mai putin. Lumea arata diferit de cea vazuta cu ochii de copil, insa arata diferit si de cea vazuta de un adult. Curiozitatea nestavilita, impulsivitatea, senzatia de atotstiinta sunt trasaturile care il caracterizeaza.

Unii isi traiesc iesirea din adolescenta tinandu-si in frau pornirile, altii experimenteaza fara limite. Tot fara limite alege sa traiasca si Isabelle (Marine Vacth, care a fost remarcata la Premiile César, unde a fost nominalizata la Tanara speranta), frumoasa fiica a unei familii bine situata financiar, alcatuita dintr-o mama naturala placuta, un tata vitreg simpatic si un frate bun empatic si amuzant. „E viata mea” le spune ea tuturor celor care nu inteleg de ce tine anumite secrete si de ce nu se deschide fata de cei apropiati.

Personaj principal al dramei „Jeune & jolie” (Franta, 2013), regizata de François Ozon, care a rulat in prima zi de competitie la BIFF, Isabelle face exact ce ii trece prin cap cu viata ei. Nu se apuca de baut, nu fumeaza in exces si nici nu pierde noptile pe la petreceri, asa cum fac colegii ei de clasa si de generatie. Ea are un hobby diferit, pe care il tine ascuns de absolut toata lumea: prostitutia. Desi nu ii lipseste nimic, ea prefera sa faca sex pe bani cu barbati de-o seama cu tatal sau chiar cu bunicul ei, fara sa se gandeasca la faptul ca ar putea fi maltratata sau chiar ucisa in urma intalnirilor secrete cu acesti barbati necunoscuti. Cand moartea unui client ii spulbera viata secreta, Isabelle nu vrea sa dea nimanui explicatii pentru comportamentul ei.

Adevarul este ca nici ea nu stie de ce face ceea ce face, totul i se pare doar un joc. Ce stie sigur este ca nu poate avea sentimente pentru nimeni, ca nu se poate apropia emotional de nimeni si singura intamplare care pare ca o face sa simta ceva este moartea respectivului client. Poate are viciul prostitutiei in sange, asa cum se gandeste mama ei. Poate e doar un raspuns automat al unei fete ai carei parinti au divortat, dupa cum considera psihologul pe care il viziteaza. Sau poate e doar o toana de adolescenta tulburata, asa cum considera poltista care ancheteaza moartea clientului.

Desi la prima vedere ar putea parea o drama plina vulgaritate, François Ozon face din „Jeune & jolie” un film delicat, in care personajele au o aura de seninatate chiar si in cele mai aprige momente ale lor si in care sexul pe bani practicat de adolescenta Isabelle nu este zugravit in culori sumbre. Tanara nu este agresata in niciun fel, barbatii pe care ii intalneste n-o supun la perversiuni, ba chiar o trateaza cu o oarecare grija, simtindu-i varsta frageda si experienta de viata egala cu zero, impresia generala este una de curatenie, de inocenta, senzatie potentata si de chipul pur al fetei si de naivitatea cu care se arunca in aceasta afacere veche de cand lumea.

Desi nu avem o lamurire clara a actiunilor Isabellei de-a lungul a patru anotimpuri – demarcate de patru melodii superbe -, acest lucru nu deranjeaza in niciun fel. Scenariul nu face condamnari, nu trage concluzii ferme, ci lasa libertatea celui care priveste sa aleaga explicatia dorita. Daca vreti sa incercati si voi o explicatie, filmul mai ruleaza in cadrul sectiunii Panorama de la Bucharest International Film Festival si pe data de 2 aprilie, de la ora 19.00, la Cinema Elvira Popescu.

Programul zilei a doua a BIFF, 28 martie 2014, este urmatorul:

Panorama: „Un camp in Anglia/ A Field in England” – Cinema Studio – ora 17.00
Competitie: „Murdarie/ Filth” – Cinema Studio – ora 19.00
Panorama: „Alan Partridge: Alpha Papa” – Noul Cinematograf al Regizorului Roman – ora 19.00
Competitie: „Short Term 12” – Noul Cinematograf al Regizorului Roman – ora 21.00
Focus Chile: „La danza de la realidad” – Cinema Studio – ora 21.00

Biletele se gasesc la casieriile din incinata salilor de cinema.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.