O pisica deloc ciudata a trecut pe la BIFF

Pelicula de familie „O pisica ciudata/Das merkwürdige Kätzchen” (2013), a tanarului regizor si scenarist german Ramon Zürcher, a rulat in cadrul sectiunii competitionale a Bucharest International Film Festival – BIFF pe 29 martie, la Cinema Studio, unde a adunat destui spectatori avand in vedere faptul ca era la concurenta cu vremea primavaratica de afara.

„O pisica ciudata” nu este o comedie despre o pisica, nici un horror, asa cum poate v-ati astepta, de fapt pisica apare doar pe ici, pe colo, de-a lungul celor 72 de minute ale filmului, invartindu-se printre membrii unei familii berlineze, pe masa din bucatarie, pe la fereastra sau pe canapele, fara a-si manifesta catusi de putin latura ciudata – daca o fi avut vreuna. Ea este pur si simplu un element viu care face exact ceea ce are de facut pe aceasta lume: toarce, doarme, mananca si se amesteca pe unde nu-i fierbe oala.

Filmul este de fapt despre o familie alcatuita din doi parinti si trei copii, la care se mai adauga o bunica, un unchi, o matusa si un verisor, care se reunesc intr-o sambata de toamna si iau cina impreuna, povestind verzi si uscate. Pelicula nu are un punct stralucitor, nu are un fir narativ spectaculos, ci inregistreaza pur si simplu o zi din viata unei familii obisnuite, urmarindu-i pe adulti, pe tineri si pe copii in timp ce mediteaza, scriu, mananca sau interactioneaza unii cu altii mai mult sau mai putin firesc, asa cum se intampla in orice casa unde locuiesc mai multe persoane si in care se mai aduna frecvent si musafiri.

Momentele de veselie sau de tensiune alerte se impletesc cu cele statice, in care camera se odihneste pe cate un detaliu al incaperii in care se afla la momentul respectiv, fie el animat (un fluture care s-a oprit pe o veioza, bunica dormind pe canapea), fie neinsufletit (un pahar cu lapte in care pisica si-a lasat cateva fire de par, o lista de cumparaturi scrisa incorect), in timp ce peste toate se revarsa o muzica placuta. Fundalul sonor sustine de fiecare data imaginea de relaxare a unei zile de weekend in care oamenii se aduna fie sa-si repare masina de spalat, fie sa-si povesteasca micile intamplari de peste saptamana, fie sa bea impreuna un suc de fructe si sa dezbata despre partea pe care cad cojile de portocala atunci cand le arunci pe jos.

„O pisica ciudata” ruleaza si astazi de la ora 19.00 la Noul Cinematograf al Regizorului Roman. Programul complet al zilei de 30 martie este urmatorul:

Competitie: „Violet” – Cinema Studio – ora 17.00
Focus Chile: „Surorile Quispe/ Las ninas Quispe” – Noul Cinematograf al Regizorului Roman – ora 17.00
Competitie: „O pisica ciudata/ The Strange Little Cat” – Noul Cinematograf al Regizorului Roman – ora 19.00
Competitie: „O zi din viata lui Nick Cave” – Cinema Studio – ora 19.00
Focus Chile: „Gloria” – Institutul Cervantes – ora 20.00
Competitie: „Upstream Color” – Noul Cinematograf al Regizorului Roman – ora 21.00
Panorama: „Borgman” – Cinema Studio – ora 21.00
The Bad Seeds Afterparty – Club Control – ora 22.00

Mai multe informatii despre filmele din programul BIFF gasiti pe site-ul oficial al festivalului.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.