Festivalul „Namaste India” se pregateste pentru editia a sasea

Centrul Cultural „Rabindranath Tagore” si Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti va invita, in perioada 23-25 mai 2014, la cea de-a VI-a editie a festivalului „Namaste India”, un eveniment organizat in exclusivitate de romanii pasionati de cultura Indiei. Diversitatea si numarul activitatilor din program creste de la an la an, festivalul oferind sansa de a descoperi o mare civilizatie a lumii in spatiul rustic care evoca frumusetea patrimoniului rural al tarii noastre.

Calatorii romani vin la festival sa impartaseasca povesti, peripetii si sfaturi practice cu toti cei care viseaza sa ajunga candva in India. Exploratoarea Uca Marinescu si renumitul bloger Cezar Dumitru sunt in fruntea listei cu numerosi invitati ai acestei editii. Expozitiile de pictura si fotografie completeaza portretul Indiei vazute prin ochii calatorilor, acestea putand fi vizitate pe durata celor trei zile ale festivalului.

Gratia, rigurozitata, eleganta si expresivitatea stilurilor clasice de dans Odissi, Bharatanatyam, Mohiniattam si Kathak vor fi prezentate in cadrul festivalului de catre interprete din Romania, care fie au beneficiat de burse in India, fie s-au dedicat pe cont propriu studiului dansului, dovedind deosebit talent si perseverenta. Din program nu pot lipsi dansurile vibrante si pline de culoare popularizate in binecunoscutele filme Bollywood. Muzica va fi si ea prezenta prin sunete meditative de sitar si flaut, precum si cantece devotionale Bhajan si Qawwali.

Doamnele si domnisoarele vor putea admira in cadrul festivalului o expozitie de sari-uri din diverse regiuni ale Indiei si vor putea descifra misterele acestui fascinant vesmant vizionand un scurt si cuprinzator documentar despre istoria si evolutia sa in timp. Gospodariile din Muzeul Satului vor gazdui pe parcursul festivalului un targ de produse indiene: imbracaminte, accesorii, obiecte de artizanat, podoabe, mirodenii si specialitati culinare. Produsele variaza de la traditionalele costume salwar kameez, pana la textilele simple de bumbac care si-au facut loc in garderoba occidentala, de la conserve si muraturi specific indiene, pana la banalul ceai Darjeeling.

Lectiile de limba hindi, sanscrita, bengali, demonstratiile de yoga traditionala, arta decorarii cu henna, mandala ca arta si terapie, beneficiile arborelui neem pentru sanatate si frumusete, lectia de gatit mancare indiana, prezentarea de ceaiuri, lansarile de carte si proiectiile de filme vor oferi publicului un tablou complet asupra diversitatii culturale a Indiei.

Pe toata durata festivalului se vor organiza ateliere creative atat pentru adulti, cat si pentru copii.

Programul complet al festivalului va fi disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro.

Abonament festival: 30 lei
Biete adulti: 10 lei
Pensionari si posesori de carduri Euro 26: 5 lei
Elevi si studenti: 2,5 lei

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.