23 mai este seara de film la Sala ARCUB

Luna aceasta ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti implineste 18 ani de activitate, iar printre evenimentele aniversare, care se desfasoara pana pe 28 mai, va putea fi vizionata si o serie de scurmetraje realizate de regizori romani consacrati, pe vremea cand isi incepeau cariera. Pe 23 mai, de la ora 20.00, le puteti vedea la Sala ARCUB.

In ultimii ani s-au intamplat lucruri extraordinare pentru Romania, devenita peste noapte nucleul unor filme de succes, iconoclaste, cu o constiinta sociala puternica. Tabloul realist al dezvoltarii cinematografiei noastre, pe care acestea il pictateaza in lumini pe cat de diferite, pe atat de particularizate prin stil, a ajuns sa fie recunoscut la scara larga, de sine statator.

Noul val romanesc este o notiune care se refera in prezent la pasii importanti spre evolutie pe care cinematorgrafia romaneasca i-a facut in ultimele decade. Artistii nostri sunt premiati constant la festivaluri importante, cum ar fi cele de la Cannes sau de la Berlin. Cu prilejul aniversarii celor 18 ani de activitate, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti le ofera tuturor iubitorilor de film sansa de a vedea sau revedea cateva dintre cele mai cunoscute si mai apreciate scurtmetraje romanesti.

Accesul este gratuit.

Programul serii:

Cristi Puiu — Un cartus de Kent si un pachet de cafea
13 min. – 2004 (TEMPLE FILM) — premiul Ursul de Aur la Berlin
Concediat cu doi ani inainte de pensionare, un tata vrea sa se reangajeze. Apeland la sprijinul fiului sau in acest sens, omul descopera ca angajarea intr-un post de paznic de noapte este conditionata de un cartus de Kent si un pachet de cafea pregatite pentru directorul unei firme particulare.

Catalin Mitulescu – Trafic
15 min. – 2004 (STRADA FILM) — premiul Palme D’Or la Cannes
Blocat in trafic, pe drumul spre o intalnire de afaceri, Tudor profita de pauza de 20 de minute si invita o fata la cafea, sa vorbeasca despre fiica sa si sa faca o fotografie.

Adrian Sitaru – Valuri
16 min. – 2007 (Audio Design Digital Art) — premiul Small Golden Leopard la Locarno
La mare, doi oameni sunt pusi in situatii limita. Un tiganus e rugat de catre o frumoasa mama occidentala sa aiba grija de copilul sau; un tata si sot plictisit flirteaza cu aceeasi frumoasa straina, incercand sa o invete sa inoate. Povestea isi schimba cursul atunci cand femeia dispare sub valuri, iar tiganusul realizeaza ca poate profita de pe urma momentului.

Marian Crisan – Megatron
14 min. – 2008 (MANDRAGORA) — premiul Palme D’Or la Cannes
Maxim, un copil de opt ani, care locuieste cu mama lui intr-un sat destul de indepartat de oras, vine sa isi serbeze ziua de nastere la McDonald’s.

Bogdan Mustata — O zi buna de plaja
10 min. – 2008 (STRADA FILM) — premiul Ursul de Aur la Berlin
Trei tineri delincventi evadeaza dintr-un penitenciar de minori, rapesc o prostituata si un sofer de duba si isi fac de cap cu ei pe o plaja pustie.

Tudor Giurgiu — Superman, Spiderman sau Batman
11 min. – 2011 (LIBRA FILM) — premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Premiile Academiei Europene de Film
Aron, un baietel de cinci ani, porneste intr-o dimineata, impreuna cu tatal sau, pe un drum la capatul caruia doreste sa-si salveze mama bolnava de inima, aidoma eroilor din benzile desenate.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.