“Pana si cainii”, un roman despre oameni si vicii

Strada Fictiunii duce de aceasta data pana la marginea societatii, intr-o lume despre care stim ca exista, dar deseori nu o vedem, o lume aproape fantomatica populata de drogati si alcoolici. Calauza noastra este scriitorul britanic Jon McGregor, iar romanul in care ne conduce se numeste “Pana si cainii”.

Jon McGregor s-a nascut in 1976 si este absolvent al Universitatii din Bradford. Primul sau roman, „If Nobody Speaks of Remarcable Things” a fost publicat in 2002 si rasplatit cu numeroase nominalizari si premii, printre care Somerset Maugham Award si Man Booker Prize. In 2006 publica cel de al doilea roman, „So Many Ways To Begin”, nominalizat de asemenea la Man Booker Prize. „Even the Dogs”, publicat la noi de Editura Allfa sub titlul „Pana si cainii”, a aparut in 2010 si a fost si el recompensat cu un premiu de prestigiu, International IMPAC Dublin Literary Award. In 2012 Jon McGregor a mai publicat o colectie de proza scurta intitulata „This isn’t the sort of things that happens to someone like you”.

Robert a fost gasit mort de catre doi politisti chemati de vecinii care nu mai suportau duhoarea ce venea din mizerul sau apartament. Prietenii lui Robert il insotesc din umbra pe parcursul ultimei sale calatorii, de cand este luat din apartament si dus la morga, in timpul necropsiei si pana la crematoriu. Fiecare isi exprima regretele in felul sau – imaginar sau real – iar povestile particulare ale unor oameni de la marginea societatii – drogati, alcoolici – inclusiv cea a decedatului, se dezvaluie treptat. Ii intalnim astfel pe oamenii din anturajul lui Robert: Danny, dependent de heroina, pe Mike, dependent si el, dar si cu tulburari schizofrenice, Steve, un alcoolic, Ant, Ben, Jamesie, Maggie, Heather si Laura, o adolescenta care se dovedeste a fi fiica lui Robert, si mostenitoarea pasiunii pentru vicii a acestuia, dar nu pentru alcool ca tatal ei, ci pentru droguri.

Voci distincte care alcatuiesc un tot scot la iveala trasaturile acestei categorii sociale indezirabile, dar nu ca masa, ci prin indivizii care o alcatuiesc. Pe masura ce povestea inainteaza, personajele se lasa descoperite, Jon McGregor realizand o incursiune discreta in intimitatea acestei categorii de oameni care si-au pierdut respectul de sine si au cazut prada viciilor. Exprimarea haotica si linia incerta dintre realitate si imaginatie accentueaza empatia cu care scriitorul britanic isi trateaza personajele. Si in toata aceasta lume prafuita, se intrezareste si speranta ca lucrurile se mai pot schimba. Ar putea oare cineva sa se smulga din acest cerc vicios?

Poate unul dintre personaje sau poate… cainii? 🙂 Pentru ca sunt si caini prezenti in carte, ca martori si ca voci mai rationale decat oamenii in jurul carora se invart. Gasiti cartea AICI.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.