„Razboiul domnului Beaumarchais” se desfasoara la TVR 2

Dramaturg, inventator, ceasornicar, muzician, politician si nu numai… Teatrul National de Televiziune dedica ziua de luni, 19 mai, dramaturgului Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais (n. 24 ianuarie 1732 – d. 18 mai 1799), parintele literar al celebrului Figaro, personajul central al trilogiei „Barbierul din Sevilla”, „Nunta lui Figaro” si „Mama vinovata”.

In 18 mai se implinesc 215 ani de la incetarea din viata a dramaturgului francez. In memoria acestuia, Televiziunea Romana, prin Casa de Productie TVR, a programat luni, 19 mai, de la ora 20.10, la TVR 2, un spectacol de colectie – „Razboiul domnului de Beaumarchais”(scenariul si regia artistica: Constantin Dicu; premiera tv: 1993). Scenariul acestei productii este realizat dupa „Vulpile in vie” de Lion Feuchtwanger, „Barbierul din Sevilla” si „Nunta lui Figaro” de Beaumarchais.

Piesa de teatru tv se bucura de participarea unor maestri ai artei interpretative romanesti, precum Virgil Ogasanu, Ileana Stana Ionescu, Manuela Ciucur, Anca Sigartau, Diana Gheorghian, Victoria Dobre-Timon, Valeria Ogasanu, Radu Duda, Andreea Macelaru, Ion Pavlescu, Alexandru Bindea, Ion Chelaru si altii.

„Am pornit de la ideea cunoasterii de catre public a felului in care Beaumarchais si-a scris piesa „Nunta lui Figaro”, date fiind conditiile in care autoritatile timpului s-au opus cu vehementa reprezentarii acestui spectacol. Cand am fost la Nisa in 2000, am luat cu mine si acest spectacol si l-am aratat oamenilor de cultura si de teatru de acolo, s-a facut o proiectie si au ramas absolut impresionati de faptul ca cineva din Romania a realizat o investigatie in aceasta directie, ei negandindu-se ca poate fi interesanta o astfel de tentativa”, spune Constantin Dicu.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.