Cine n-are „Vecini de cosmar”… doarme linistit

Interzisa minorilor sub 15 ani, cea mai noua comedie a lui Nicholas Stoller – „Vecini de cosmar/Neighbors” – a intrat in cinematografele din Romania pe 16 mai, distribuita de RoImage. Filmul spune povestea unui cuplu tanar, care se vede nevoit sa faca fata unor vecini….de cosmar, nimeni altii decat membrii unei fratii nabadaioase, puse pe tot felul de trasnai.

Cand abia ti-ai luat casa in care ai bagat toate economiile si mai ai si un copil mic de crescut, iti doresti, pe de o parte, sa poti dormi in liniste noaptea – pentru ca, tata fiind, te duci la birou de dimineata, iar mama fiind, stai toata ziua alaturi de cel mic – si pe de alta parte mai ai nostalgii referitoare la viata plina de petreceri si de nopti albe de dinainte sa ai copilul. Cam aici se situeaza si Mac si Kelly Radner (Seth Rogen si Rose Byrne) in momentul in care vietile lor plictisitoare – pe care incearca sa le mai condimenteze cu putin sex spontan in mijlocul sufrageriei sau in bucatarie – sunt zguduite din temelii de fratia Delta Psi care se muta in casa de alaturi si incepe sa petreaca temeinic, mai ales noaptea.

In prima faza, cei doi decid sa fie cool si sa se amestece cu pustanii, petrecand alaturi de ei si rugandu-i politicos sa dea muzica mai incet pe timpul noptii, dar intelegerea nu dureaza mult, iar cele doua tabere se pomenesc intr-un razboi care ia proportii apocaliptice, transformandu-se dintr-o lupta inocenta intr-o conflagratie care risca sa faca victime – inclusiv colaterale. Bataliile se pierd si se castiga cand de-o parte, cand de cealalta, iar decanatul si politia se pomenesc si ele in mijlocul conflictului pe care incearca sa-l stapaneasca. Cine va avea de castigat si cine de pierdut ramane de vazut daca va place umorul comediilor cu Seth Rogen (pe alocuri sclipitor si realist, pe alocuri infantil) si daca va faceti timp sa mergeti la cinematograf. Pe langa anumite faze trase de par sau licentioase, o sa gasiti si multe scene cu dialoguri naturale si cu un umor de calitate. Iar cei doi, sot si sotie, au o legatura atat de puternica si de frumoasa, incat nicio piedica nu ii va deturna de la dorinta comuna de a fi o familie fericita.

„Vecini de cosmar” isi are inspiratia in teama scenaristilor Brendan O’Brien si Andrew Jay Cohen de a intra in etapa de adult odata ce au ajuns la 30 de ani. O’Brien spune: „Si eu si Andrew avem treizeci si ceva de ani, amandoi suntem casatoriti. Cand am avut primul copil mi-am dat seama ca, la fel ca si el, ma luptam cu sentimentul ca nu mai sunt pustan, dar ca nu ma simt deloc responsabil ca un adult. Cand am auzit de niste studenti care au terorizat un cartier, am pornit de acolo pentru a scrie o comedie despre oameni normali, cu familie, care nu-si doreau altceva decat sa traiasca linistiti, sa-si creasca intr-un mediu sigur copiii. Ne-a entuziasmat ideea unei povesti despre diferenta dintre generatii, mai ales ideea ca cei de douazeci de ani au impresia despre cei de treizeci de ani ca sunt din alta lume, si invers, evident.”

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.