“Sanscrita, limba mantrelor” se aude in Bucuresti si Timisoara

Trei reprezentanti ai dansului Odissi din India si trei balerini din Bucuresti dau viata unei originale creatii artistice, care ilustreaza prin muzica si dans efectele binefacatoare ale sunetului asupra fiintei umane. Spectacolul “Sanscrita, limba mantrelor” va fi prezentat in fata publicului din Bucuresti si Timisoara pe 5 si 8 iunie 2014.

Cele cinci momente coregrafice ilustreaza crearea universului din sunetul primordial, urmata de impartirea acestuia in doua energii complementare. Urmeaza prezentarea modului in care diferite sunete si cuvinte in limba sanscrita afecteaza diverse dimensiuni ale fiintei umane, conducand la o stare de fericire si eliberare de suferinta.

Mantra este un cuvant de origine sanscrita, care se traduce prin “a salva mintea de la suferinta si boala”. Mantrele sunt expresii sonore ale unor forte subtile cosmice, silabe ce au proprietatea de a exercita o influenta profunda asupra constiintei. Civilizatiile stravechi stiau ca forta cuvintelor pronuntate produce o vibratie transformatoare pana in cele mai subtile straturi ale omului. Aceasta ofera mantrei proprietati terapeutice care lipsesc din limbile vorbite in cotidian. UNESCO a recunoscut importanta mantrelor, incluzand traditia incantarii lor in Partimoniului Oral si Intangibil al Umanitatii.

Dansul clasic Odissi are origini ce depasesc 2000 de ani si este considerat a fi cea mai veche forma de dans clasic din India. In timpurile de demult, acesta era practicat in templele din statul Odisha, situat in estul Indiei. Odissi a suferit transformari majore de-a lungul secolelor; in versiunea sa moderna acest stil de dans este extrem de tehnic, cu batai intense ale picioarelor, gesturi elaborate ale mainilor si miscari captivante ale partii superioare a corpului. Stilul Odissi se bazeaza pe doua seturi complementare de miscari: tandava (viguros, masculin) si lasya (gratios, feminin). Un alt aspect esential este miscarea fluida a torsoului, miscarile ochilor, utilizarea mudrelor (gesturi) realizate cu scopul de a transmite emotii si de a spune povesti.

Momentul introductiv al spectacolului va consta intr-o ilustrare vizuala a modului in care sunetul afecteaza materia. Prezinta Gabriel Kelemen, doctor in arte vizuale si lector la Facultatea de Arte si Design din Timisoara. Filmul “Geneza” ofera o perspectiva complexa asupra studiului undelor stationare, ilustrand Universalitatea Principiului Sfera-Spirala, domeniu care studiaza influenta campurilor undelor acustice asupra fluidelor strabatute de unde sonore.

Publicul din Bucuresti va putea admira in holul Teatrului Odeon o expozitie de mandale si yantre, simboluri sacre realizate de Ioana Dominte, care si-a descoperit pasiunea pentru desen si pictura in urma calatoriilor in tari din Pacific, Asia, America Centrala, Oceanul Indian, vizitand locuri care i-au redeschis ochii imaginatiei.

“Sanscrita, limba mantrelor” aduce impreuna stiinta si arta, ilustrand prin dans, muzica, pictura si proiectie video puterea sunetului asupra materiei, aspectul terapeutic al limbii sanscrite, precum si frumusetea unuia din cele mai vechi stiluri de dans din lume. In cele din urma, spectacolul simbolizeaza confluenta dintre Occident si Orient prin doua genuri muzicale si coregrafice desavarsite pe care cele doua culturi le-au oferit umanitatii. Stilurile imbinate se completeaza si se pun in valoare reciproc, pentru ca publicul sa traieasca o experienta unica.

Detalii spectacol:

BUCURESTI
Joi, 5 iunie, ora 19:00, Teatrul Odeon
Pret bilet cat. I: 26,50 lei ; cat. II: 12,72 lei

TIMISOARA
Duminica, 8 iunie, ora 19:00, Sala “Capitol” a Filarmonicii “Banatul”
Pret bilet: 25 lei

Biletele s-au pus in vanzare la casieriile celor doua sali de spectacol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *