Filmele castigatoare la TIFF se vad la Bucuresti

Castigatorii trofeelor la TIFF 2014 ajung pe ecranele din Bucuresti intre 10 si 19 iunie, intr-o retrospectiva organizata la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu si J’ai Bistrot. Cea de-a 13-a editie a Festivalului International de Film Transilvania s-a incheiat duminica seara, in spatiul Unirii Open Air, care s-a dovedit neincapator pentru miile de spectatori dornici sa vada premiera filmului 12 ani de copilarie/ Boyhood (r. Richard Linklater).

Cinefilii vor avea sansa sa vada filmul favorit al juriului TIFF, distins cu Trofeul Transilvania si cu premiile de interpretare pentru actorii Javier Pereira si Anna Garrido – Stockholm (r. Rodrigo Sorogoyen), pe cel recompensat cu Premiul pentru Cea mai buna regie, Zgarie-nori suspendati/ Floating Skyscrapers (r. Tomasz Wasilewski) si Premiul Special al Juriului – coproductia bulgaro-romana Viktoria (r. Maya Vitkova). In program se regasesc si cele doua filme rasplatite cu Mentiunea speciala a juriului – Cainele/ Paat (r. Amir Toodehroosta) si Umbra alba/ White Shadow (r. Noaz Deshe), dar si titlul din competitie cu cele mai multe voturi din partea publicului, Natura moarta/ Still Life (r. Uberto Pasolini). In topul preferintelor publicului s-au aflat si alte doua filme aduse la Bucuresti: Quod Erat Demonstrandum (r. Andrei Gruzsniczki) si Everything We Loved (r. Max Currie).

Bucuresti, unde esti?, documentarul lui Vlad Petri despre protestele din 2012, din Piata Universitatii, care intra in cinematografe din 13 iunie, distribuit de Transilvania Film, va avea parte de mai multe proiectii in cadrul retrospectivei.

Retrospectiva cuprinde si cateva dintre best of-urile anului in festivaluri, precum Black Coal, Thin Ice (r. Diao Yinan), premiat cu Ursul de Aur la Berlin, Sacro GRA (r. Gianfranco Rosi), primul documentar care a castigat Leul de Aur la Festivalul de la Venetia, Historia de la meva mort, distins cu Leopardul de Aur la Locarno, Venus in Fur, noul film al lui Roman Polanski, ecranizarea romanului Spuma zilelor (r. Michel Gondry), comedia spaniola de succes La gran familia española (r. Daniel Sánchez Arévalo), Canibal (r. Manuel Martín Cuenca), care i-a adus actritei Olimpia Melinte o nominalizare la Premiile Goya, drama alb-negru Ida, de Pawel Pawlikowski, sau Beloved Sisters (r. Dominik Graff).
Una dintre recomandarile directorului artistic Mihai Chirilov este filmul regizorului slovac Peter Solan, Before Tonight is Over (1966), care va rula miercuri, 11 iunie, la Cinema Studio, de la 20.15.

Pretul unui bilet la Cinema Studio este de 12 lei, la Cinema Elvira Popescu – 14 lei, cu reducere pentru studenti si pensionari, iar la J’ai Bistrot intrarea costa 10 lei.
Programul proiectiilor poate fi consultat pe www.tiff.ro.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *