„Poker face”: idealuri pierdute si lupta pentru viata

Teatrul Nottara a prezentat joi, 12 iunie, de la ora 19.30, la Sala George Constantin, premiera pentru presa a spectacolului tragicomic „Poker face” de Petr Kolečko, in traducerea lui Mircea Dan Duta si regia Adelei Bitica. Spectacolul ii aduce impreuna pe cunoscutii actori Victoria Cocias si Ion Haiduc si pe studentii la Master Arta Actorului UNATC, Cristiana Ionita si Costin Dogioiu.

Pentru ca in sala cu pricina a Teatrului Nottara se jucasera numai spectacole pudibonde si pentru ca se constatase ca publicul teatrului este unul imbatranit, directoarea Marinela Tepus a decis ca este timpul pentru o schimbare. A decis ca este timpul ca spectacolele jucate la Nottara sa ii atraga si pe cei tineri, drept urmare a fost pus in scana „Poker Face”: un spectacol puternic, cu un mesaj clar, cu un limbaj liber de corsete, interpretat de doi actori cu experienta si de doi tineri la debut si regizat de o alta tanara la inceput de cariera. Un spectacol fascinant, jucat impecabil, la care trebuie sa mergi cu mintea deschisa, la care sa nu-ti acoperi urechile si la care sa nu te sfiesti sa razi, pentru ca peste toata drama se intinde un comic molipsitor.

Victoria Cocias i-a dat viata Janei, pe care o urmarim in tablouri diferite, atat in tinerete, indragostita de Václav Havel si avand discutii despre revolutie si avantul tineretului cu František (Ion Haiduc), tatal ei instrainat, cat si la maturitate, femeie milionara si mama a unei tinere simtitoare, Pavlina (Cristiana Ionita), care il are drept iubit pe Viktor (Costin Dogioiu), un individ decis sa profite de inocenta fetei si de averea mamei.

Desi Jana, o jucatoare de poker celebra la nivel mondial, vazuta din perspectiva fiicei pare o femeie de gheata, care nu iubeste pe nimeni si isi bate joc de sentimentele celor din jur, folosind un limbaj suburban, intoarcerile in trecut si momentele de singuratate ale doamnei ne reveleaza un suflet care s-a impietrit de-a lungul unei vieti tumultuoase, pe care incearca sa o tina ascunsa de ochii nevinovati ai fiicei. Aflam ca tatal ei a lucrat in Africa multi ani, la puturile de petrol, trimitand in tara toti banii castigati, incercand astfel sa contribuie la bunastarea familiei, in timp ce acasa, sotia si fiica nu primeau nimic, pentru ca hraparetii regimului comunist opreau sumele. Ion Haiduc ilustreaza tabloul coplesitor al capului de familie care isi distruge sanatatea si isi calca pe inima stand departe de familie, in speranta ca banii castigati ii vor ajuta pe cei dragi sa razbeasca, fara sa stie ca de fapt acestia se indeparteaza de el, considerandu-l pierdut si incapabil sa aiba grija de ei.

iha

In antiteza cu Jana, care isi traieste drama in liniste, purtand o masca inabordabila, Pavlina se manifesta zgomotos, isi apostrofeaza mama, marturisindu-i ca ii este rusine cu ea, o loveste chiar, varsandu-si furia clocotitoare fara sa tina seama de nimic, pana cand incepe sa inteleaga cum stau lucrurile, dovedindu-i mamei ca nu e chiar atat de „cumplit de proasta” pe cat parea. Viktor isi da treptat arama pe fata, trecand de la tanarul cu idealuri marete care solicitase o suma de bani de la Jana pentru a ajuta tinerii sa porneasca in viata cu dreptul, la profitorul care o folosise pe Pavlina doar pentru a ajunge la mama ei si la sacii cu bani ai acesteia, dar care nu e in stare sa-si duca amenintarile pana la capat.

cvc

Spectacolul s-a jucat in prezenta autorului ceh Petr Kolečko, care la final a declarat ca „n-am inteles nimic, dar mi-a placut”. 🙂 Kolečko este, din 2003, director artistic al Studioului Rubín din Praga si secretar literar al Teatrului Municipal din Kladno. A scris peste douazeci de texte dramatice, dintre care doar doua nu au fost puse in scena. Asa cum declara el insusi, autorul a adus in lumea teatrului ceh „un val de punk, pop, umor à la Švejk, antiestetica proprie consumatorilor de bere si stupizenie specifica societatii de consum.”

Despre participarea la acest spectacol, Victoria Cocias a declarat ca s-a simtit foarte bine alaturi de Ion Haiduc, precum si de colegii tineri pentru ca „au adus un nou tip de energie, mult avant si o putere de munca chiar mai mare decat a noastra. De altfel, tocmai acest entuziasm m-a interesat si m-a atras. Sunt copii buni, care cauta si incearca sa-si construiasca personajele foarte serios, ceea ce este laudabil.” Ion Haiduc a marturisit despre rolul lui ca este „inedit, ofertant si sunt alaturi de trei tineri. Regizoarea este absolut exceptionala, ca ambitie si ca promisiuni – sa dea Dumnezeu sa confirme! Apoi, mai sunt cei doi actori tineri, care mi-au mai potolit pofta de a da sfaturi. Mi-am dat seama ca nu prea am ce sa-i sfatuiesc pentru ca, intr-adevar, sunt foarte buni”.

Legat de spectacolul in sine, traducatorul Mircea Dan Duta sintetizeaza cel mai bine ideea acestuia: „Piesa Poker Face este o tragicomedie despre idealuri pierdute, despre o lume unde adesea se mizeaza totul pe o singura carte si dueluri pe care nu intotdeauna le castiga cel ce cunoaste regulile jocului.”

„Poker Face” se va juca din nou pe data de 29 iunie, ora 19.30, tot la Sala George Constantin a Teatrului Nottara. Mai multe informatii despre piesa si bilete gasiti AICI.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.