„Creierul barbatului” este diferit de cel al femeii

„O sa-ti iasa o carte foarte scurta!” i-au spus autoarei toti cei cu care dr. Loaunn Brizendine a stat de vorba despre faptul ca doreste sa scrie o carte intitulata „Creierul barbatului”, dupa ce avusese mare succes cu volumul „Creierul femeii”. Desi intr-adevar este o carte mai putin voluminoasa, „Creierul barbatului”, aparuta la Editura Meteor Press, nu este deloc o carte simplista.

Autoarea a demonstrat cu rabdare si exemple bune ca in niciun caz ceierul barbatului nu este simplu, dimpotriva, este o masinarie extraordinara de rezolvat probleme. Acolo unde femeile sunt conduse de hormoni precum estrogen, progesteron sau oxitocina, barbatul este indrumat prin viata si printre decizii de testosteron, vasopresina si SIM, ceea ce determina ca barbatii si femeile sa faca aceleasi lucruri pe circuite diferite. De exemplu, impulsurile sexuale ale barbatilor au un loc de doua ori mai mare in hipotalamus decat cele ale femeilor, iar centrii de agresivitate sunt mult mai dezvoltati.

Pentru a demonstra caracteristice creierului masculin, dr. Loaunn Brizendine se foloseste de experienta sa de neuropsiholog, iar pentru a ilustra mai bine partea teoretica, apeleaza la exemplele venite de la pacientii ei – fie parinti de baieti (copii sau adolescenti), fie barbati apasati de diverse probleme si afectati de relatii esuate. Autoarea le arata parintilor ca nu au cum sa astepte acelasi comportament de la copiii lor-fete si copiii lor-baieti, pentru ca inca din frageda pruncie sunt complet diferiti si incearca sa ii faca sa inteleaga mai bine diferentele dintre ei pentru a-i ajuta sa-i educe corespunzator. Interactiunea cu pacientii ei barbati maturi ii clarifica autoarei detalii despre cum si ce gandeste un barbat atunci cand isi doreste sa cucereasca o femeie si mai ales ce simte el in interior si cum „creierul de sub centura”, cum il numeste ea, are o vointa proprie care nu poate fi ignorata.

„Creierul barbatului” se ocupa si de informatii despre „creierul taticului”, cum spune autoarea, care este foarte diferit de cel al unui barbat care nu are copii. Desi initial majoritatea barbatilor sunt panicati atunci cand afla ca vor fi tati, chiar daca isi doresc copii, ulterior perceptia se schimba total, de multe ori inca din momentul in care vad prima ecografie: „Cand a aparut pe ecran imaginea fatului, Tim a oftat vazandu-i inima batand.
– Era ca si cum nimic altceva nu mai conta, mi-a povestit el. Tot ce mai puteam face era sa ma holbez la inima aceea mica si sa ma gandesc: Doamne, asta e copilul meu”.
De asemenea, odata ce li se naste copilul, barbatii devin mai sensibili decat alti confrati la plansetul bebelusului si au reactii emotionale mai intense – nivelul de testosteron scade dramatic.

Dr. Loaunn Brizendine crede ca volumul ei ii poate ajuta si pe barbati sa se inteleaga mai bine, dar mai ales pe femei, care vor sti cum sa relationeze mai eficient cu ei:

Majoritatea conflictelor existente intre barbati si femei este alimentata de asteptarile nerealiste nascute din incapacitatea de intelegere reciproca a deosebirilor innascute.[…] La nivel personal, cred ca informatiile despre creierul masculin pot ajuta barbatii si femeile sa simta mai multa compasiune si apreciere reciproca. O astfel de intelegere poate reprezenta cel mai important factor in crearea unui echilibru autentic intre cele doua sexe.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.