„Premiul” nedorit care schimba vieti

Daca facem Turul Contemporan de pe Strada Fictiunii a Editurii Allfa, ne intalnim la un moment dat si cu bizarul roman „Premiul”, al lui Silvian Floarea, profesor de limba romana si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. „Premiul este un roman despre rafuiala cu sistemele, fie ele de stat sau corporatiste; cu sistemele care dezumanizeaza si strivesc fiinta pana la minimalizare; cu spiritul gregar.” spune autorul despre cartea sa.

Cand o sa va apucati sa cititi „Premiul”, n-o sa va vina sa credeti ce i-a dat prin cap autorului: sa scrie un roman in care personajele principale sunt doua femei care se pomenesc (ne)fericitele castigatoare ale unui premiu nemaiintalnit: cate o inseminare artificiala. Cum una dintre ele este casatorita si are deja trei copii cu care abia se descurca, iar cealalta este o femeie nemaritata si carierista care nu-si doreste copii in ruptul capului, cele doua iau in ras obligativitatea de a-si accepta premiul si isi vad de vietile lor. Problema e ca organizatorii concursului nu se lasa cu una, cu doua, ci, conform regulamentului, le dau pe cele doua in judecata. Si asa porneste un proces al absurdului, cum n-au mai vazut tribunalele de cand exista, in care cele doua „castigatoare” incearca, prin intermediul unui avocat la primul caz, sa demonteze elucubratiile organizatorilor si sa scape de acceptarea insolitului premiu.

Pe langa actiunea cel putin ciudata, dar plina de mister si de aventura, personajele romanului sunt unele mai interesante decat altele, fiecare fiind inzestrat de autor cu cate un nume care sa i se potriveasca, precum si cu un fel amuzant de a se exprima, care sa le deosebeasca unele de altele. Naratiunea, care initial pare sa mearga pe un singur drum, se ramifica treptat, personajele trec prin intamplari care le tulbura profund si le fac sa ia decizii dificile si dureroase, toate acestea intrigand cititorul si ducandu-l printr-o panza de paianjen pana spre finalul plin de compromisuri, care nu pare a fi complet favorabil nimanui.

Romanul poate fi gasit AICI, unde puteti citi si cateva pagini din el.

Share

One thought on “„Premiul” nedorit care schimba vieti

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.