Dhammapada: Invataturile lui Buddha

Pentru ca Editura Cununi de stele a fost prezenta la Targul Gaudeamus – Carte Scolara, pe care l-am vizitat intr-una dintre zilele trecute, m-am ales cu aceasta ocazie – pe langa traditionalul „biletel cu intelepciune” – cu cea mai noua tiparitura a editurii intitulata „Dhammapada Temelia Legii – Invataturile lui Buddha”.

Traducerea sfaturilor lui Buddha a fost realizata de Amita Bhose, care, de altfel, a si vorbit despre ele in cadrul emisiunii radiofonice „Raspundem ascultatorilor”, ca invitata a lui Emil Burlacu. Cele trei ocazii cu care Amita Bhose a discutat despre Dhammapada au fost prinse si pe hartie la inceputul acestui volum.

„Dhammapada” poate fi tradus ca „temelia legii”, „calea dreptatii” sau „rostirea religioasa” si reprezinta invataturile marelui intelept Buddha, care multa vreme au circulat prin viu grai, mai tarziu aparand si in forma scrisa in limba pali. Evident, desi lucrarea pastreaza spiritul buddhist, e foarte posibil ca anumite persoane sa fi adaugat o serie versuri invataturilor.

Ideile centrale ale invataturilor sunt acelea ca omul trebuie sa se ajute singur, nu sa astepte bunavointa din partea semenilor sau a zeilor, sa gandeasca relaxat, intr-o nota pozitiva, concentrandu-se pe compasiune, simplitate si adevar, sa practice stapanirea de sine, sa nu se lase dominat de vicii si sa aiba incredere ca fericirea poate fi gasita oriunde, atata vreme cat in acel loc se afla oameni de calitate, intelepti si buni.

Daca n-ai posibilitatea sa te asociezi cu unul superior tie, nici cu unul egal, ramai singur, dar nu te asocia cu un prost!

Cel care savarseste fapte necuviincioase sufera o data cand trage consecintele si inca o data cand regreta. Cel care savarseste fapte bune se bucura cand primeste rasplata si inca o data cand se gandeste la reusita sa.

Suntem asa cum gandim. Fiinta noastra si faptele noastre se intemeiaza pe gandurile noastre. Asa cum rotile unui car merg dupa boul care il trage, tot asa durerile urmeaza gandurile si faptele rele. Iar fericirea, gandurile bune.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.