Noul sezon al pietei de arta a avut un start… de colectie

Sesiunea de licitatii 23 – 24 septembrie a inaugurat noul sezon al pietei de arta cu un total de jumatate de milion de euro. Cele doua premiere, Licitatia „Corneliu Baba si Discipolii” si Licitatia „Ceramica Secolului XX” s-au bucurat de un inceput de bun augur, atragand atentia colectionarilor experimentati.

Se pare ca, pana la urma, povestea este cea care cucereste, iar destinul aventuros al operei o transforma intr-un icon cultural. Acesta este dovedita chiar de pictura lui Grigorescu, „Fetita in rosu”, adjudecata pentru 60.000 €, de doua ori si jumatate pretul de pornire. De altfel, si povestea sensibilului Stefan Luchian atrage prin paleta de emotii pe care o transpune in arta sa, opera „Taranca cu copil” fiind adjudecata cu 36.000 €, aproape de maxima evaluarii. Alte adjudecari speciale au fost obtinute de Gheorghe Petrascu cu „Casa Taraneasca” pentru 23.000 € si Francisc Sirato cu „In interior” pentru 22.000 €.

Corneliu Baba isi consolideaza recordul de autor de 50.000 euro (stabilit la Artmark in decembrie 2012 pentru opera „Spaime”) prin operele „Copilul arlechinului” si Tripticul „Prolog, Rascoala, Epilog”, ambele adjudecate la aceasta valoare. Un simplu „Studiu pentru Spaime” a adus 1.200 € de la 450 €. Ravnit s-a dovedit a fi si Stefan Caltia, toate operele sale fiind achizitionate peste valorile maxime estimate, opera „Dimineata” ocupand primul loc cu 3.250 €.

Vedeta absoluta a licitatiei “Ceramica Secolului XX” a fost Salvador Dalí. Operele „Le chevalier Moyenageux” (seria Les Chevaux Daliniens), adjudecata pentru 2.250 € (de 6 ori si jumatate mai mult ca pretul de pornire) si „Saint Georges” (seria Les Chevaux Daliniens), adjudecata pentru 1.800 € (de 5 ori mai mult ca pretul de pornire) au fost cele mai apreciate opere de ceramica.
Toamna se incheie cu cea mai importanta licitatie a sezonului. Licitatia de Toamna – „Mari Maestri ai Artei Romanesti” este dedicata in exclusivitate artei de prestigiu si se focalizeaza pe cei mai valorosi artisti romani tranzactionati in tara, dar si la casele internationale de licitatii. Incontestabilii Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Alexandru Ziffer, Victor Brauner etc. vor compune un parcurs memorabil prin istoria artei romanesti, completati fiind de artistii postbelici si contemporani de calibrul lui Alexandru Ciucurencu, Ion Tuculescu, Corneliu Baba, Constatin Piliuta, Horia Bernea, Stefan Caltia, Sabin Balasa si multi altii. Licitatia va avea loc miercuri, 19 noiembrie, ora 19:30, la Athénée Palace Hilton.

Comunicat Artmark

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.