Filmul alb-negru “Q.E.D.” se lanseaza pe 10 octombrie

“Q.E.D.”, filmul scris si regizat de Andrei Gruzsniczki, care se lanseaza pe ecrane incepand cu 10 octombrie, marcheaza o premiera in cinematografia romaneasca de dupa 1989: este primul film realizat pe pelicula alb-negru de la “Morometii” incoace. Vivi Dragan Vasile, director de imagine cu peste 40 de filme in portofoliu, semneaza imaginea ambelor productii, filmate la peste doua decenii distanta.

Drama cu accente de policier are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare intr-o revista a unei universitati americane, in 1984, fara acordul Partidului. Gestul sau nu ramane fara consecinte. In rolurile centrale: Ofelia Popii si Sorin Leoveanu, alaturi de Florin Piersic Jr. Zilele acestea, filmul este proiectat la Festivalul International de Film de la Rio de Janeiro, in sectiunea Expectations 2014.

Turnajul la “Q.E.D.” a avut loc in mai multe locuri din Bucuresti, in toamna lui 2012: langa Ateneul Roman, la Facultatea de Biologie, sediul Universitatii Politehnice de la Polizu, fostele Uzine Faur, Poligonul Dinamo, zona Armeneasca. O parte consistenta din buget a fost alocata reconstituirii anilor ’80. Scenografia este semnata de Cristian Niculescu, iar costumele au fost create de Svetlana Mihailescu. Un alt punct forte al filmului, scenografia a fost remarcata si premiata la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden – goEAST. Montajul ii apartine Danei Bunescu.

“Q.E.D.” a obtinut Premiul Special al Juriului la Festivalul International de Film de la Roma si a fost proiectat in numeroase festivaluri, la New Directors/ New Films (New York), Göteborg, Vilnius, Karlovy Vary sau TIFF.

Filmul este produs de Velvet Moraru, prin ICON Production, casa de productie din spatele “Autobiografiei lui Nicolae Ceausescu” (regia Andrei Ujica, 2010).
Pelicula este realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, cu contributia Cinema City & The Group si cu participarea Abis Studio si HBO Romania.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.