Festin de talente la Gala “Viorica Cortez si prietenii”

Dupa cum va anuntam cu putin timp in urma, pe 10 octombrie, la Sala Radio din Bucuresti, incepand cu orele 19, urma sa aiba loc in avanpremiera deschiderii stagiunii Orchestrei Nationale Radio, Gala Aniversara “Viorica Cortez si prietenii”. Asa s-a si intamplat, iar artisitii invitati pe scena alaturi de Viorica Cortez, prin repertoriul ales si prin talentul cu care au fost inzestrati, au reusit sa transmita publicului buna lor dispozitie pe tot parcursul serii de sarbatoare.

Gala a fost organizata cu ocazia implinirii a 50 de ani de cariera artistica a mezzosopranei Viorica Cortez, supranumita “Carmen a secolului XX” sau, mai simplu, “La Cortez”. Dupa ani de exil, dar si de succese pe cele mai importante scene lirice ale lumii, cantareata a sarbatorit acasa, in Romania. Pe langa publicul adunat in numar mare in sala, i-au fost alaturi colegi si prieteni dragi. Astfel, desi aflati la distanta, prin intermediul unui colaj video realizat de organizatorii evenimentului, au avut ocazia sa o felicite unele dintre cele mai importante voci ale operei, de la Angela Gheorghiu la Placido Domingo.

Cat ai zice “Ave Maria”, Viorica Cortez a interpretat opera lui Giulio Caccini transmitand publicului energia pozitiva pe care o emana. Au urmat apoi pe rand invitatii sai. Violonistul Remus Azoitei a inceput cu “Meditatie” din opera “Thais” de Jules Massenet si, mai tarziu, a revenit cu interpretarea de exceptie, fara partitura, dar cu mult patos, a “Fanteziei Carmen” de Pablo de Sarasate. Baritonul Florin Estefan a fost “Andrea Chenier” de Umberto Giordano, iar tenorul Calin Bratescu, a interpretat Aria lui „Mario Cavaradossi” din “Tosca” de Giacomo Puccini. Ulterior, cei doi s-au duelat in calitati vocale in duetul “Enrico-Edgardo” din opera “Lucia de Lammermoor” de Gaetano Donizetti.

La o asemenea gala ar fi fost imposibil sa lipseasca o alta mare voce feminina, soprana Leontina Vaduva. Carismatica soprana a interpretat Aria “Scrisorii” din “Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski si “Changeons Propos” de Claudin de Sermisy. Leontinei i s-a alaturat insasi sarbatorita serii, astfel ca, in premiera pe scena romaneasca, spectatorii au avut ocazia sa le asculte pe cele doua soprane interpretand impreuna un fragment din “La Regata Veneziana” de Gioacchino Rossini.

Prezenta pe scena pe tot parcursul galei, Orchestra Nationala Radio, dirijata cu o indemanare exceptionala de Tiberiu Soare a sustinut vocile marilor artisti, insa a avut parte si de un moment doar al ei interpretand “Bacchanala” din “Samson si Dalila” de Camille Saint-Saens. Li s-a alaturat apoi Viorica Cortez cu “Mon Coeur s’ouvre a ta voix” din aceeasi opera, iar la final, mezzosoprana i-a adunat pe toti invitatii sai la o ultima cantare pentru inca un omagiu adus publicului care i-a ascultat, admirat si continua sa o faca.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.