Ce ascunde “Geamantanul Hanei”

Editura Meteor Publishing si-a imbogatit colectia Istorie cu o aparitie noua, “Geamantanul Hanei”. Cartea ascunde o poveste in poveste si constituie o lectie pe care autoarea Karen Levine le-o ofera tuturor celor care reflecta asupra ororilor Holocaustului si urmarilor pe care le-a avut acesta.

Karen Levine este producatoare radio, avand o experienta de peste 25 de ani la postul CBC si multe premii pentru documentarele ei, printre care si doua Peabody. “Geamantanul Hanei” (“Hana’s Suitcase. A True Story”) a fost conceput initial ca documentar radiofonic, ulterior autoarea transformandu-l in carte in anul 2002.

Povestea Hanei Brady incepe in anul 2000, in Tokio, cand la centrul educational despre Holocaust soseste un geamantan pe care este scris numele ei si cuvantul “weisenkind”, care in germana inseamna “orfan”. Curiosi, copiii o indeamna pe indrumatoarea Fumiko Ishioka sa afle care este povestea din spatele acelui geamantan. Dupa calatorie cu peripetii din Asia in Europa si apoi in Canada, Fumiko afla cine a fost si ce s-a intamplat cu Hana Brady.

Hana Brady s-a nascut in 1931 in Nove Mesto, Moravia, Cehoslovacia si a fost evreica. Ea si fratele ei, George, aveau o copilarie fericita pana la invazia nazistilor. Dupa ce parintii au fost arestati, cei doi copii au fost trimisi in lagarul de concentrare de la Terezin, pentru ca apoi sa fie separati. Hana a fost trimisa la Auschwitz, iar George a fost trimis la munca. Pe 23 octombrie 1944, la doar cateva ore dupa sosirea la Auschwitz, la doar 13 ani, Hana a fost trimisa in camera de gazare.

Povestea Hanei si modul in care a fost ea descoperita de catre Fumiko a schimbat si continua sa schimbe vieti. Succesul uimitor i-a adus numeroase premii si este considerate bestseller international, fiind tradusa in zeci de limbi. De asemenea, cartea beneficiaza de o prefata realizata de arhiepiscopul Desmond Tutu, presedintele Fundatiei sud-africane pentru studiul Holocaustului si laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1984.

Share

One thought on “Ce ascunde “Geamantanul Hanei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *