Fundatia Calea Victoriei va invita incepand de marti, 28 octombrie, orele 19, la un atelier practic de teatru si actorie sustinut de actrita Smaranda Caragea de la Teatrul de Comedie. Atelierul va fi organizat in opt sedinte si se va finaliza cu un mic spectacol construit pe texte valoroase, analizate si interpretate la curs.
“Teatrul s-a nascut atunci cand omul a descoperit ca se poate observa pe sine.”, spunea Augusto Boal. Observandu-se, omul realizeaza ceea ce nu este si isi imagineaza ceea ce ar putea fi. In cadrul intalnirilor, participantii vor experimenta observarea prin intermediul oglinzii imaginare a spatiului scenic.
Toti oamenii contin ceea ce toti oamenii poseda, tot ceea ce barbatii si femeile au in adancul lor, toate posibilitatile sunt in noi, insa ne este imposibil sa le manifestam la adevaratul lor potential si in totalitate. Asadar, pe parcursul celor 8 intalniri veti putea gusta un pic din metodele de tehnica teatrala, incercand sa le aplicati si sa le experimentati pe textele propuse, creativitatea si inspiratia fiecaruia vor fi stimulate pentru justificarea fiecarui text in parte.
Orice text dramatic, fie el in proza sau in versuri poate fi interpretat diferit de fiecare persoana in parte, chiar daca povestea este aceeasi, optiunea, scopul si bagajul de experiente ale fiecarui actor/om/nonactor fiind cele care fac ca textul sa fie mai intai interpretat, apoi transmis si receptionat diferit. Fiecare dintre noi este unic si, prin intermediul metodelor si tehnicilor aplicate in constructia dramatica, isi va gasi individualitatea odata cu exercitiul si lucrul in echipa.
Cum veti lucra?
Un text valoros este acela care nu isi pierde actualitatea in timp si care da posibilitatea actorului de a crea liber un personaj credibil. Instrumentele de lucru vor fi monologuri si poezii care vor fi impartite pe perechi. Cate doi cursanti vor avea texte identice, astfel incat textele in urma lucrului si transformarii optiunilor fiecaruia sa fie interpretate diferit.
Scopul cursului este acela de a castiga macar un moment de “adevar” scenic in textele pe care se va lucra. Cursul se va finaliza printr-o reprezentatie (mic spectacol) la sediul fundatiei. Publicul poate fi format din prietenii/invitatii cursantilor.
Varsta minima pentru inscrierea la curs este 16 ani. Costul cursului este de 400 de lei sau 360 de lei redus pentru elevi, studenti, pensionari.
Detalii aici.