Cvartetul VOCES intr-un concert 100% HAYDN

Miercuri, 19 noiembrie (19.00), Sala Radio va fi gazda unui recital 100% HAYDN sustinut de VOCES – cvartetul de coarde cu cea mai lunga traditie in Romania. Parte a Orchestrelor si Corurilor Radio Romania, ansamblul a aniversat in 2013 patruzeci de ani de activitate extrem de bogata, avand un palmares pe masura in tara si peste hotare.

Repertoriul recitalului VOCES va fi unul dedicat in exclusivitate celebrului compozitor austriac Joseph HAYDN, un geniu al formelor perfecte in muzica. Desi este supranumit adesea „parintele simfoniei” – a compus 104 simfonii! – Haydn este de asemenea privit ca cel mai important compozitor pentru cvartet de coarde, fiind cel care a semnat 83 de partituri de acest gen. Se spune ca cvartetele lui Haydn au fost atent studiate de mai tanarul sau prieten, Mozart. In cadrul evenimentului de la Sala Radio veti asculta Cvartelele op. 2, nr.4, 6 si op. 3 nr. 5.

In 1973, absolventi ai Conservatorului “George Enescu” din Iasi au inceput frumoasa poveste a Cvartetului VOCES, formatia impunandu-se imediat prin valoarea sa. Membrii ansamblului au urmat studii de specializare in tara cu W.G. Berger si peste hotare in Israel, Italia, Ungaria, Germania. Premii prestigioase au confirmat nivelul artistic inalt al formatiei muzicale: Colmar-Franta (1974), Bordeaux-Franta (1976), ”Karl Klinger” Hanovra-Germania (1979). Repertoriul deosebit de vast al Cvartetului Voces reuneste integrale clasice, romantice, opusuri romanesti si universale ale compozitorilor secolului XX si creatii recente.

Cvartetul reuneste astazi patru muzicieni de valoare: Bujor Prelipcean – vioara I, Vlad Hrubaru – vioara a II-a, Constantin Stanciu – viola si Dan Prelipcean – violoncel. Ei sunt adesea prezenti la festivalurile de la Bratislava, Torino, Siena, Salzburg, Salonic, Istanbul, Bucuresti, Bayreuth etc. Facand parte din sistemul national al formatiilor Societatii Romane de Radiodifuziune, VOCES sustine stagiuni permanente la Bucuresti, efectueaza inregistrari radio si de disc (Electrecord, Marco-Polo, EMI-Electrola). Cvartetul a fost distins cu Premiul Criticii Muzicale in anul 1997. Membrii sai sustin si o importanta activitate didactica in cadrul Universitatii de Arte “George Enescu” din Iasi, fiind si profesori de onoare ai Academiei de Muzica din Cluj.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.