Scriitori romani la Targul de Carte de la Viena

Pe 10 noiembrie a inceput la Viena „Festivalul Lecturii“ (Lesefestwoche), iar in aceasta seara (12 noiembrie) va debuta targul „Buch Wien 2014“ cu o „Noapte Lunga a Cartilor“. In acest an evenimentul literar din capitala Austriei reuneste peste 300 de autori si peste 400 de evenimente, care se vor desfasura la „Messe Wien“ si in alte locatii din oras. Printre „vedetele“ scenei literare internationale, care vor participa la editia din acest an a targului, se numara Herta Müller, Mircea Cartarescu, Olga Grjasnowa, Meir Shalev, Najem Wali sau Bernhard Schlink.

In cadrul targului se va desfasura si proiectul „Donau Lounge – Literatura si cultura din tarile dunarene”, care a fost anul acesta prezent si la „Bookfest”, in Bucuresti. Pe scena Donau Lounge vor urca peste 40 de invitati din 11 tari dunarene, care vor participa la lecturi, prezentari si dezbateri. Nume importante ale scenei literare romanesti pot fi intalnite la Viena, la standul Donau Lounge: pe 13 noiembrie Mircea Cartarescu va participa la prezentarea cartii sale „Orbitor. Aripa dreapta“, publicată in limba germana de editura austriaca Paul Zsolnay. Pe 14 noiembrie Lucian Boia este invitat, alaturi de istoricul Oliver Jens Schmitt si de traducatoarea Larisa Schippel, la o dezbatere cu tema „Elita romaneasca in Europa secolului al 20-lea. Pozitii. Interese. Transfer.“ Tot pe 14 noiembrie publicul se va putea intalni cu Florin Lazarescu si cu volumul acestuia, „Trimisul nostru special“, iar pe 15 noiembrie Daniel Banulescu va participa la prezentarea romanului sau „Diavolul vanează inima ta“. Nu in ultimul rand, pe scena Lifestyle a „Buch Wien 2014“, Razvan Exarhu va susține pe 14 noiembrie o demonstratie culinara cu specialitati din Delta Dunarii.

Publicul austriac si internațional va avea ocazia de a se intalni cu autorii romani si in afara standului Donau Lounge. Pe 13 noiembrie Mircea Cartarescu va fi prezent alaturi de Ernest Wichner pe scena ORF a „Buch Wien 2014“, precum si la „Alte Schmiede“. Tot pe 13 noiembrie, insa la „Haus der Musik“, Florin Lazarescu va participa la un eveniment intitulat „Bank Austria Literaris – un carusel european“. A doua zi publicul va putea asista la o dezbatere cu scriitorul roman, la „Cafeneaua literara” din cadrul targului. Un punct culminant al „Buch Wien 2014” il reprezinta si intalnirea cu laureata premiului Nobel, Herta Müller. Pe 14 noiembrie, la Primaria orasului Viena, scriitoarea va discuta despre volumul ei biografic „Mein Vaterland war ein Apfelkern” cu Angelika Klammer si Hubert Christian Ehalt.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.