“Siberia dus-intors”, memoriile unui armean supravietuitor

Va povesteam aici despre cartea “Insemnarile lui Aram” si lansarea acesteia in cadrul Targului Gaudeamus. Ei bine, vineri 21 noiembrie, Editura Meteor Press va organiza un dublu eveniment dedicat destinului dramatic al poporului armean. Cu acesta ocazie va fi lansata si cartea “Siberia dus-intors” a lui Levon Harutiunian.

Desi Levon Harutiunian nu a avut legatura cu literatura, dupa moartea sa, marturiile din scrisorile lui au fost puse laolalta de catre destinatarul lor, Bedros Horasangian. Astfel a aparut cartea cu valoare de document “Siberia dus-intors”, in prezent reeditata de Editura Meteor Press si inclusa in colectia Istorie.

“Siberia dus-intors” este tot o relatare despre dramele armenilor prigoniti, insa in acest caz se refera la deportarea unui numar restrans de armeni din Romania judecati de sovietici si condamnati la ani de detentie in Siberia. Autorul Levon Harutiunian, el insusi armean, a fost acuzat si judecat pentru ca reprezenta un “element social periculos” si a fost deportat in Siberia, fiind unul dintre norocosii supravietuitori ai cumplitei detentii. Dupa ce a a petrecut 11 ani in lagarele sovietice (1945-1956), el s-a intors pentru a-si scrie memoriile si pentru a oferi comunitatii de armeni o dovada a suferintei din lagarele sovietice.

La evenimentul de vineri, 21 noiembrie, dedicat de Meteor Press dramelor armenilor in cadrul targului GAUDEAMUS vor participa: E.S. Hamlet Gasparian, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Armenia in Romania, Adrian Cioroianu, Decan al Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti, Varujan Vosganian, Vicepresedinte al Partidului National Liberal, scriitor si Bedros Horasangian, analist politic.

Cartea poate fi gasita atat la standul Meteor Press de la GAUDEAMUS, cat si aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *