Regal expozitional la Viena: Miró, Touluse-Lautrec, Giacometti si Velázquez

Sfarsitul de an este marcat la Viena de o serie de expozitii de exceptie. Fara indoiala cele mai importante sunte cele dedicate lui Joan Miró la Muzeul Albertina, Henri de Toulouse-Lautrec la Bank Austria Kunstforum Wien, Alberto Giacometti la Muzeul Leopold si Diego Velázquez la Muzeul de Istoria Artei (KHM).

Joan Miró. De la pamant la cer (12 septembrie 2014 – 11 ianuarie 2015)
Muzeul Albertina prezinta in succesiune cronologica creatia pictorului catalan – de la inceputul carierei sale artistice pana la operele tarzii din anii ’70. Cele 100 de picturi, desene si obiecte expuse subliniaza calitatea poetica a creatiei lui Joan Miró. Limbajul sau pictorial inconfundabil este in acelasi timp magic si universal. Luni, stele si comete, ochi si insecte, pasari si femei populeaza picturile lui Miró, fiind cele mai cunoscute dintre motivele sale artistice. Pe data de 21 noiembrie Muzeul Albertina il va avea ca invitat pe nepotul pictorului, Joan Punyet Miró. Acesta va discuta cu directorul instituției vieneze, Klaus Albrecht Schröder, despre expozitie precum si despre creatia celebrului artist suprarealist. Discutia va avea loc in limba engleza, intrarea este libera, dar este necesara insa o inscriere prealabila.

Henri de Toulouse-Lautrec (16 octombrie 2014 – 25 ianuarie 2015)
Pe 24 noiembrie se implinesc 150 de ani de la nasterea lui Henri de Toulouse-Lautrec. Cu aceasta ocazie Bank Austria Kunstforum Wien prezinta prima vasta retrospectiva din Austria, dedicată celebrului artist francez. Expoziția reunește lucrari din importante colectii internationale precum Musée Toulouse-Lautrec din Albi, Metropolitan Museum din New York sau Musée d’Orsay din Paris si se concentreaza pe temele preferate si recurente din creatia lui Toulouse-Lautrec. Pe langa binecunoscutele afise realizate de artist pentru cabaretele din Montmartre – care l-au facut celebru in intreaga lume – publicul il poate descoperi cu aceasta ocazie pe Toulouse-Lautrec si dintr-o perspectiva artistica mai putin cunoscuta: picturi in culori stinse, care faciliteaza o forma intima de portretizare a psihicului uman.

Alberto Giacometti. Pionier al modernismului (17 octombrie 2014 – 26 ianuarie 2015)
Artistul elvetian Alberto Giacometti este considerat de multi a fi cel mai important sculptor al secolului al 20-lea. Lucrarile sale se numara printre cele mai scumpe opere de arta din lume. In 2010 sculptura »L´homme qui marche l« s-a vandut la casa de licitatii Sotheby’s din Londra cu 74 milioane de euro – cel mai mare pret platit vreodata pentru o sculptura. Expozitia dedicata lui Giacometti la Muzeul Leopold ofera o imagine de ansamblu asupra impresionantei creatii a artistului elvetian. Expozitia prezinta sculpturi, picturi si desene ale lui Giacometti, de la lucrari din perioada sa timpurie, cubista pana la creatii din perioada suprarealista, ajungand apoi la sculpturile realizate incepand cu anii ’40, dintre care unele se numara astazi printre cele mai importante creatii ale artei moderne. Expozitia, care conține aproximativ 150 de obiecte, este completata de operele unor prieteni artisti, cunoscuti si contemporani ai lui Giacometti, precum René Magritte, Max Ernst sau Joan Miró.

Diego Velázquez (28 octombrie 2014 – 15 februarie 2015)
Muzeul de Istoria Artei din Viena (KHM) gazduieste prima expozitie dedicata lui Diego Velázquez in spatiul de limba germana. Vernisajul s-a bucurat de prezența Reginei Letizia a Spaniei, fiind de altfel rezultatul unei ample colaborari cu Museo Nacional del Prado din Madrid. Expozitia cuprinde 46 de picturi, fiind structurata in trei sectiuni, care corespund punctelor centrale din creația artistica a lui Velázquez. „Ma bucur enorm, ca am reusit sa aducem pentru prima oara la Viena cele mai importante capodopere ale genialului pictor. (…) Puncte culminante din creatia sa precum Venus la oglinda (Rokeby Venus), Apollo in fieraria lui Vulcan, Adoratia magilor si alte importante picturi provenite din colecții internationale sunt prezentate in cadrul acestei senzationale expozitii alaturi de portretele infantilor si infantelor din colectia muzeului nostru – punctul culminant artistic al toamnei 2014“, a declarat directoarea KHM, Sabine Haag.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.