RECVIEMUL GERMAN de BRAHMS sub bagheta lui SASCHA GOETZEL

Vineri 5 decembrie (19.00), Orchestra Nationala Radio va invita sa ascultati RECVIEMUL GERMAN semnat de unul dintre „titanii” muzicii simfonice: JOHANNES BRAHMS. Concertul de la Sala Radio il va avea la pupitru pe dirijorul vienez SASCHA GOETZEL, un muzician remarcabil, cu un vast repertoriu muzical.

Se spune ca lucrarea Ein Deutsches Requiem, a fost creata sub puternica influenta a doua pierderi importante in viata lui JOHANNES BRAHMS: moartea mamei sale si a apropiatului sau prieten, compozitorul Robert Schumann. De altfel, aceste momente l-au adancit probabil pe marele artist si mai mult intr-o stare de tristete si de reflectie care ii erau, de altfel, specifice, asa cum el insusi declara: “Nu este nevoie sa marturisesc ca, in eul meu interior, nu sunt niciodata vesel…”.

SASCHA GOETZEL este director artistic si dirijor principal pentru Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra. A fost de asemenea recent numit dirijor principal invitat pentru doua ansambluri importante: Orchestre Symphonique de Bretagne (Franţa) si Kanagawa Philharmonic Orchestra (Japonia). De-a lungul timpului a mai dirijat orchestre prestigioase dintre care amintim: Moscow Symphony, Berlin Symphony Orchestra, Shanghai Symphony, Orchestre din Tokyo, Orchestre National des Pays de la Loire, Orchestra Radio din Hanovra, Filarmonica din Luxembourg. Alaturi de muzica simfonica, Sascha Goetzel abordeaza si genul operei in titluri precum: La Bohème, Flautul fermecat, Così fan tutte, Nunta lui Figaro, Rapirea din serai. La invitatia dirijorului Valery Gergiev, a dirijat opera Don Giovanni, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.

Dupa cateva interpretari incomplete la Viena, Bremen, Zürich, versiunea integrala a Recviemului german a fost ascultata pentru prima oara pe 18 februarie 1869 la Leipzig. Prima auditie romaneasca a avut loc chiar in interpretarea Orchestrei Nationale Radio, sub bagheta lui Iosif Conta, pe 24 noiembrie 1966.
Evenimentul de la Sala Radio se va derula si cu participarea sopranei CIGDEM SOYARSLAN si a baritonului IONUT PASCU, alaturi de CORUL ACADEMIC RADIO, dirijat de DAN MIHAI GOIA.

Soprana CIGDEM SOYARSLAN a abordat roluri de opera si partituri vocal-simfonice din cele mai diverse. A absolvit cursurile Universitatii Mimar Sinan din Istanbul, perfectionandu-se apoi la Universitatea de Muzica din Viena. A pasit pe mari scene ale lumii si a colaborat cu prestigioase institutii dintre care amintim: Opera Nationala din Istanbul, Schauspielhaus din Viena, Grand Théâtre de la Ville din Luxembourg, Filarmonica Borusan din Istanbul, Filarmonica din Sofia, Opera din Frankfurt, Volksoper din Viena, Opera Lorraine.

Format la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, baritonul IONUT PASCU s-a perfectionat apoi la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano. Ionut Pascu a intreprins turnee in Canada, Olanda, Australia, Coreea de Sud, Macedonia, Italia, Albania, Ungaria si a realizat un CD alaturi de Filarmonica din Sydney. Ca solist vocal a colaborat in tara cu operele din Constanta, Bucuresti, Timisoara, Galati, iar in strainatate cu operele din Budapesta-Ungaria, Daegu–Coreea de Sud, Skopje-Macedonia. A sustinut roluri solistice in Requiem – J. Brahms, Clopotele – S. Rahmaninov, Carmina burana – C. Orff, Cantata della Vita – G. Gelmetti, Ode to Napoleone – A. Schönberg, Stabat mater, Petite Messe Solennelle – G. Rossini, iar repertoriul de opera al artistului este reprezentat prin opere precum Aida, Nabucco, La Traviata – G. Verdi, Tosca – G. Puccini, Cavalleria rusticana – P. Mascagni, Olandezul zburator – R. Wagner, Pagliacci – R. Leoncavallo, Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Flautul fermecat – W. A. Mozart, Evgheni Oneghin – P. I. Ceaikovski, Manon Lescaut – G. Puccini, Celan – P. Ruzicka.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.