Ozana Oancea si Ionel Mihailescu, in teleplay-ul „Vinovatul”, la TVR2

TVR2 difuzeaza in premiera luni, 8 decembrie, (20.00), productia „Vinovatul”, o adaptare pentru televiziune dupa piesa omonima a lui Ion Baiesu, completata cu motive din piesa „Iertarea” de acelasi scriitor. Filmul realizat anul acesta de Casa de Productie TVR poate fi urmarit si la TVR HD marti, 9 decembrie, de la ora 14.00.

O femeie (interpretata de catre Ozana Oancea) il ademeneste in camera ei de hotel pe ucigasul (jucat de Ionel Mihailescu) iubitului ei din adolescenta. Totul se petrece cu cateva ore inaintea implinirii termenului de prescriptie legala a crimei, in chiar noaptea nuntii „vinovatului” in respectivul hotel. Strivit de frica si de remuscari, acesta isi recunoaste crima, dar femeia nu-l iarta, ci il determina sa se sinucida. Din distributia acestei productii mai fac parte: Erika Baiesu (in rolul sotiei), Mihai Razus (necunoscutul), Gabriel Fatu (receptionerul), Florin Rusu (barmanul) si Paul Mihaila (băiatul).

Esenta dramei lui Ion Baiesu se circumscrie temei (morale) a Raului in lumea contemporana: cauze, efecte si chipuri ale Raului; dar si omniprezenta problematica (care nu este doar spirituala) a relatiei noastre cu Raul (intelegerea/neacceptarea lui, iertarea/pedepsirea lui, etc.). Pornind de la caracterul excesiv al naturii umane, Ion Baiesu a imaginat aceasta tulburatoare ecuaţtie a Raului in care victima si calaul (doua enigmatice si paradoxale personalitati autodistructive) se conditioneaza reciproc pe toate palierele unei constructii dramatice (obiectual, narativ, semantic si stilistic). As spune ca reusita exceptionala a lui Ion Baiesu consta mai ales in acest joc cu angoasa, in balansul concomitent al fricii si al efortului de a gasi eliberarea. Rezumandu-ma la mesajul filmului “Vinovatul” (film care s-ar fi putut intitula “Vinovatie”), concluzionez ca “Raul, odata infaptuit, nu dispare nici daca este pedepsit”, spune regizorul Jon Gostin.

Daca piesa face parte din teatrul nelinistii morale, si teleplay-ul nostru trebuie sa se pozitioneze, firesc, in cinema-ul nelinistii morale.” mai adauga Jon Gostin despre productia „Vinovatul”)

Proiectia in avanpremiera a filmului „Vinovatul” a avut loc luni, 6 octombrie, la Sala Union (Paul Calinescu) a Cinematecii Române, in prezenta realizatorilor.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.