“A fost odata ca niciodata”, o poveste de iubire dintre un primar si o secretara…

Va mai amintiti de recenta campanie electorala initiata de Editura ALLFA pentru Otto Witte, personajul lui Andrew Nicoll din cartea Daca citesti asta inseamna ca am murit ? Ei bine, nu mai e o noutate faptul ca venirea autorului in Bucuresti, la Targul International de Carte GAUDEAMUS, a avut ca scop promovarea unei noi carti. Si pentru ca am primit-o si noi de la Editura ALLFA, ne-am gandit sa va povestim putin. Incepem cu “A fost odata ca niciodata”… pe Strada Fictiunii.

Despre Andrew Nicoll, am aflat deja ca este un scriitor scotian, care a fost silvicultor, apoi poet, iar in prezent este ziarist si scriitor. Cartea lansata luna trecuta de Editura Allfa, “A fost odata ca niciodata” (titlu original “The Good Mayor”) este de fapt primul roman scris de Nicoll, aparut in 2008 si tradus in 13 limbi. In 2009, scriitorul a fost recompensat si cu Saltire Prize pentru aceasta carte.

Tibo Krovic este primarul orasului Punct. Asa cum spune si titlul original, el este un om bun si desfasoara activitatea de primar de 20 de ani, facandu-si concetatenii sa fie madri de el. Insa cum nimeni nu este perfect, Tibo Krovic are “pacatele” sale, veti afla ca bunul primar este indragostit de secretara sa, Agathe Stopak. Pana aici, nu ar fi nicio problema daca Agathe nu ar fi prinsa intr-o casnicie nefericita si daca aventura lor nu ar compromite imaginea lui Tibo. Asadar, pe cei doi ii asteapta o poveste de iubire, insa nu una rupta din basme, desi sentimentele lor sunt sincere.

“A fost odata ca niciodata” este la prima vedere o poveste de iubire, plina de romantism si cu accente dramatice, insa presarata cu mult sarcasm. De la dialoguri la denumirile oraselor si numele personajelor, totul pare o mare farsa regizata de un autor glumet. Intamplarile prin care trec cei doi indragostiti, desi par tragice uneori, se citesc cu zambetul pe buze. Asta pana spre final, cand povestea devine in mod surprinzator fantastica. Astfel, ducand gluma pana la capat, autorul parca glumeste si pe seama cititorului, zapacindu-l de tot. 🙂

Daca vreti sa va zapacitit si voi cu povestea tesuta de Andrew Nicoll, gasiti cartea aici .

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.