„Amintiri despre Regele Carol I”

Una dintre aparitiile editoriale recente la Meteor Press si totodata un adevarat succes inregistrat odata cu lansarea la Targul International de Carte GAUDEAMUS, l-a constituit volumul “Amintiri despre Regele Carol I”. Editata initial de Sidney Whitman, cartea infatiseaza biografia si personalitatea monarhului Romaniei si descrie atat evenimente din viata lui, cat si din existenta poporului pe care l-a condus si slujit cu devotament.

Cartea este o editare prescurtata a volumului cu titlul original in limba germana “Aus dem Leben Konig Karls von Rumanien. Aufzeichnungen eines Augenzeugen”; (“Din viata Regelui Carol I al Romaniei. Insemnarile unui martor ocular”), ce contine memorii ale regelui redactate de scriitoarea Mite Kremnitz, editat de Sidney Whitman in 1899, cand Carol I era inca la putere. Dealtfel, volumul prezinta atat istoria personala a lui Carol I de la nastere pana in 1899, dar dezvaluie si viata unei natiuni intr-un interval de peste 25 de ani plin de evenimente importante precum proclamarea Frantei ca republica si decaderea Imperiului Otoman. Este deopotriva utila pentru detaliile biografice (Sidney Whitman a insista asupra caracterisiticilor regelui si metodelor lui politice), dar si ca document istoric, deoarece contine printre altele detalii de referinta din istoria Chestiunii Orientale si scrisori din partea lui Bismarck, imparatului Wilhelm, lui Napoleon al III-lea sau imparatesei Victoria.

Cartea ni-l prezinta pe Carol I ca pe un om cu o rabdare infinita si o incredere nemarginita in fortele proprii, in destinul tarii adoptive pe care a iubit-o cu aceeasi pasiune ca si pe tara natala, si in oamenii care l-au ales. Carol I a fost ales in unanimitate de catre locuitorii tarii in mai 1866, la varsta de 27 de ani, dupa indepartarea de la putere a lui Alexandru Ioan Cuza, printr-o lovitura de stat. Si-a dedicat intreaga viata pentru a indeplini visul dintotdeauna al romanilor: Unirea tuturor principatelor romanesti. A suferit si s-a bucurat alaturi de ei. Sub nicio forma nu poate fi pus la indoiala faptul ca, fara el, Romania ar fi fost doar un simplu nume pentru Europa, la fel cum fusese si in trecut.

Carol I a condus personal trupele romanesti in timpul razboiului Ruso-Turc si a detinut comanda armatei Ruso-Romane pe perioada asediului de la Plevna. Tara si-a obtinut independenta fata de Imperiul Otoman in urma Tratatului de la Berlin din 1878, si a obtinut sudul Dobrogei, pierzand in acelasi timp Basarabia in favoarea rusilor. Romania a fost declarata stat suveran dupa infrangerea Imperiului Otoman (1878) in urma Razboiului Ruso-Turc, iar Carol I a fost proclamat Rege al Romaniei pe 10/22 mai 1881, la Bucuresti.

Potrivit editorului, “Amintirile” sunt mai mult jurnal si mai putin biografie. Daca vreti sa va convingeti, gasiti cartea aici.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.