De la Ana lui Manole la “Ana” lui Alexa Visarion

Asa cum va anuntam zilele trecute, “Ana”, cel mai nou film al regizorului si scenaristului Alexa Visarion se pregatea sa intre in cinematografele din Romania. Asadar, pe 12 decembrie, la Cinema Studio, cu mic cu mare, de la regizor si actori la producatori si spectatori, toti au participat la premiera filmului despre visul unui regizor de a face un film pornind de la legenda Mesterului Manole si despre modul ciudat in care isi indeplineste visul cu ajutorul unei foste prostituate.

“Ana” este un film despre “un nefericit care a avut un vis si intalneste o nefericita; e o poveste de dragoste”, a spus Laurentiu Damian, presedintele UCIN inainte ca filmul sa inceapa sa ruleze, accentuand faptul ca personajul din film nu e nicidecum alterego-ul lui Alexa Visarion. Pe de alta parte, la finalul filmului, in prezenta tuturor celor care au contribuit la definitivarea lui, regizorul insusi si-a descris filmul ca fiind “calatoria unei obsesii”. Din distributie fac parte nume sonore precum Razvan Vasilescu, Mircea Albulescu, Dorel Visan, Dorina Lazar, dar si debutanti, precum Cristina Draghici, care face un rol excelent insufletind o “Ana” cu destinul ratat, cea pe care regizorul fara sansa o zideste in scenariul filmului sau inexistent.

“I had a dream”, asta e ideea de la care pare sa fi pornit Alexa Visarion in calitate de regizor si scenarist al filmului “Ana”. Un regizor are o idee obsesiva despre un film in care vrea sa reinterpreteze mitul Mesterului Manole, insa cenzura comunista ii taie aripile. Ajuns in pragul batranetii, regizorul ratat se intoarce in satul in care se asteapta sa isi gaseasca tatal caruia trebuie sa ii recunoasca faptul ca e un nimeni. Tatal nu mai e, insa da peste o posibila Ana, o tanara plina de viata care isi are propria poveste de viata ratata. Impreuna, cei doi incearca sa recompuna scenariul filmului la care el a visat atata vreme. Il au alaturi si pe Ion, un alt nefericit. Pana la un moment dat. Pentru ca si nici el nu are nicio sansa. Desi sunt momente care starnesc rasul sau in care toate personajele lasa impresia ca au venit direct de la ospiciu, filmul este o drama, una destul de greu de urmarit de spectatorii neinitiati in abstractul filmelor romanesti postdecembriste.

Ca sa va convingeti, aveti posibilitatea sa vizionati nou film al lui Alexa Visarion, “Ana”, pana pe 17 decembrie, tot la Cinema Studio. Orele de difuzare sunt 10.00, 12.30, 15.00, 17.30, 20.00. Durata filmului este de 89 de minute.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.