MOZART si BRAHMS si doua piane „de colectie” – Steinway si Bösendorfer – deschid anul 2015 la Sala Radio

Miercuri, 14 ianuarie (19.00), iubitorii muzicii sunt invitati la recitalul oferit de pianista DANA BORSAN – solista a Orchestrelor si Corurilor Radio – si TOMA POPOVICI, care s-a format sub indrumarea partenerei sale de scena! Sala Radio, care are privilegiul de a detine doua piane noi, realizate de cei mai mari „manufacturieri” ai lumii – Steinway (fabrica a carei poveste a inceput in New York, in 1853) si Bösendorfer (care realizeaza piane vieneze din 1828), isi va pune in valoare cele doua pretioase instrumente „bijuterie” in primul eveniment al anului 2015! Un recital cu doi dintre cei mai mari compozitori ai muzicii clasice, care au creat in aproape toate genurile epocii lor – MOZART si BRAHMS, partituri pentru doua piane si doi artisti aflati in ipostaza maestru-discipol sunt elementele ce vor caracteriza seara muzicala la Sala Radio.

In programul recitalului veti asculta partituri semnate de Mozart – Larghetto si Allegro (prezentate in varianta definitivata de Robert Levin) si Sonata pentru doua piane in re major, cea din urma fiind compusa de genialul Amadeus la 25 de ani. Repertoriul serii cuprinde de asemenea si Sonata pentru doua piane in fa minor, creatie a lui Brahms. Maestru romantic al formelor clasice, a carui creatie este cronologic incadrata in romantism, dar al carui stil este in mod esential influentat de clasicism, Brahms a compus in aproape toate formele muzicale, cu exceptia genului liric si al baletului, multe dintre lucrarile sale fiind astazi interpretate pe toate meridianele lumii. Creatia sa este definita de un puternic simt al ordinii, de o „arhitectura” riguroasa, motiv pentru care Brahms era adesea privit ca „cel mai clasic compozitor romantic”.

DANA BORSAN a sustinut concerte si recitaluri in Cehia, Germania, Italia, Rusia, Slovacia, Franta, Spania, Anglia, China, Norvegia ş.a. Este prezenta in fiecare stagiune si pe scenele filarmonicilor din tara. A aparut in peste 900 de concerte si recitaluri propunand de fiecare data programe interesante, cu repertorii diverse.

TOMA POPOVICI a absolvit Facultatea de Interpretare Muzicala a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, dupa care a urmat cursurile de master la College of Fine Arts din cadrul Universitatii din Boston, unde a studiat cu Horia Mihail, Victor Rosenbaum si Tong-Il Han. Activitatea concertistica s-a concretizat prin prezenta la Festivalul International George Enescu – 1998 si 2011, la Rockport Chamber Music Festival – 2007, Kneisel Hall Festival – 2001 si 2002, Yale University Norfolk Festival – 2003, Bucharest Music and Film Festival – 2008, 2009 si 2011, precum ai prin numeroase concerte cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Nationala Radio, Orchestra de Camera Radio, orchestrele Filarmonicilor din Botosani, Satu Mare, Oradea, Sibiu, Ramnicu Valcea, Pitesti.

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *