SEARA MOZART deschide anul 2015 pentru Orchestra Narionala Radio!

Genialul Amadeus, un artist al superlativelor despre care se spunea adesea ca isi compunea partiturile cu o naturalete si o rapiditate care nu puteau fi justificate decat printr-o inspiratie artistica cu adevarat divina, muzicianul care in doar 35 de ani de viata a compus peste 600 de lucrari (41 de simfonii, 27 de concerte pentru pian si orchestra, opere, sonate etc.) este cel caruia ii este dedicat evenimentul programat vineri, 16 ianuarie (19.00), la Sala Radio.

SEARA MOZART pe care v-o propune la inceput de an ORCHESTRA NATIONALA RADIO, se va desfasura sub bagheta dirijorului principal al Orchestrelor si Corurilor Radio, TIBERIU SOARE, aplaudat nu numai in tara, ci si pe marile scene internationale, cel mai recent succes de acest gen fiind concertul de Anul Nou dirijat la Baden Baden (Germania), eveniment prezentat de soprana Angela Gheorghiu.

Concertul de la Sala Radio va debuta cu una dintre cele mai indrăgite partituri lirice: Uvertura operei Nunta lui Figaro. Opera este considerata de alti mari compozitori, ca Wagner sau Brahms, o capodopera a perfectiunii muzicale. Figaro, Suzana, Contesa Rosina, Contele Almaviva, Cherubino, Bartolo s.a., neuitatele personaje ale comediei spumoase create de Beaumarchais, prind viata in imaginatia publicului prin sonoritatea inegalabilaă, printr-un crescendo plin de viata al celebrei uverturi mozartiene.

Veti asculta de asemenea Concertul nr. 4 in re major pentru vioaraă si orchestra, compus de Mozart la varsta de doar 19 ani, un moment la care in general tinerii abia ies din adolescenta. Lucrarea reflecta implicit si performantele extraordinare ale artistului ca violonist si solicita o mare virtuozitate tehnica din partea muzicienilor care o abordeazaă. De aceasta data, veti asculta concertul in interpretarea CRISTINEI ANGHELESCU, solista a Orchestrelor si Corurilor Radio. Prezenta activa pe toate scenele din Romania, Cristina Anghelescu a fost invitata sa concerteze in sali renumite ca Schauspielhaus din Berlin; Ceaikovski Hall – Moscova; Teatro Monumental y Auditorium – Madrid; Smetana Hall – Praga; St. John’s Smith Square – Londra; Finlandia Hall – Helsinki. A efectuat numeroase turnee in toate tarile Europei, in Taiwan, America de Sud si cea de Nord, Africa de Sud etc.

Seara se va incheia cu Simfonia nr. 39, compusa de Mozart la 32 de ani, cu 3 ani inainte de trecerea sa in nefiinta, un moment marcat de disparitia prematura a fiicei sale Therese, de probleme materiale si de insuccesul la momentul respectiv al operei sale Don Giovanni, nefericire ce a determinat probabil alternari de stari emotionale in linia melodica a simfoniei.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *