9 VEDETE AU INTRAT IN “ORASUL CAINILOR”

Desi pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orasul cainilor”/ “White God”, castigatorul Marelui Premiu al sectiunii Un Certain Regard la Cannes si propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, in regia lui Kornel Mundruczo. Remarcat de critica internationala ca fiind “o adevarata apocalipsa a cainilor” (The Guardian), “Orasul cainilor”, distribuit de Parada Film, este o alegorie impresionanta despre rasism si inegalitate sociala in care cainii fara stapan se coalizeaza impotriva oamenilor.

Scenariul filmului este inspirat dintr-o stire reala a presei maghiare: incercarea esuata a extremei dreapta de a vota o lege prin care stapanii de caini ar fi impozitati diferit in functie de pedigree-ul patrupezilor. Taxe mari pentru metisi, taxe mai mici pentru cainii cu pedigree si scutire de plata pentru rasele unguresti. In “Orasul cainilor”, Lili, o pustoaica de 13 ani, porneste in cautarea cainelui Hagen abandonat de tatal ei dupa impunerea acestei legi.

Peste 250 de caini dresati timp de 6 luni de zile au participat la filmarile “White God”. Interpretii lui Hagen, cainii Body si Luke, au primit neoficialul Palm Dog la Cannes. Kornel Mundruczo este una dintre cele mai puternice voci ale cinema-ului contemporan. S-a remarcat la Cannes inca de la lungmetrajul de debut “Johanna” (sectiunea Un Certain Regard, 2005), “Delta” (Premiul FIPRESCI, Competitie, 2008) si “Tender Son – The Frankenstein Project” (Competitie, 2010).

Filmul va avea premiera in cinematografele din Romania pe 20 februarie. Pentru a marca momentul, Parada Film a organizat o ampla actiune de constientizare a abandonului canin. In acest scop, luni, 2 februarie, la Centrul de Adoptii Iubirrre, gestionat de Asociatia Red Panda, mai multe persoane publice au petrecut o dupa-amiaza in prezenta cainilor comunitari care isi cauta stapan.

La eveniment au participat: Andreea Gramosteanu (cunoscuta publicului larg din „Mondenii”), celebra solista de muzica pop Silvia Dumitrescu, Maria Obretin, pe care o puteti vedea in noul serial romanesc „Umbre”, interpreta Maria Radu, actrita si cantareata Aylin Cadir, actorul Radu Iacoban, care este si unul dintre cei mai buni tineri dramaturgi, nonconformista Gianina Corondan, Doru Todorut, solistul trupei Deepcentral, si actrița Nuami Dinescu.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *