Lansarea volumului „Jurnal (1938 – 1945)” de Helga Weissova

Editura Pandora M va invita la evenimentul de lansare a cartii „Jurnal (1938-1945). Povestea unei fete care a supravietuit Holocaustului” de Helga Weissova, joi 26 februarie 2015, ora 18.30, la Libraria Carturesti-Verona. Alaturi de autoare, care va intra in direct prin Skype, se vor afla: Elisabeta Lasconi-critic literar, Roman Prosa-Consulul Ambasadei Republicii Cehe la Bucuresti, Mircea Dan Duta-traducator, Magdalena Marculescu-director editorial Grupul Editorial Trei.

Helga Hoskova-Weissova (n. 1929, in acelasi an cu Anne Frank) este o artista ceha de origine evreiasca, supravietuitoare a Holocaustului. Folosindu-si talentul pentru desen si pictura, Helga a scris un jurnal ilustrat cu imagini din viata sub ocupatie nazista, document care a supravietuit razboiului. Pastrat de unchiul ei, care l-a ascuns in peretele unei baraci din lagarul Theresienstadt, jurnalul Helgai a fost completat ulterior cu evocari ale experientelor din lagarele de la Auschwitz, Freiberg si Mauthausen. Dupa al Doilea Razboi Mondial, Helga s-a intors la Praga, unde a studiat pictura cu artistul ceh Emil Filla. Dupa revolutia din noiembrie 1989, a avut multe expozitii cu lucrarile sale, atat in Cehia, cat si in Austria, Germania si Italia.

Helga Weissova va vorbi despre situatia actuala din lume, despre modul in care sunt priviti evreii in prezent si care sunt masurile care ar trebui luate pentru ca discriminarea si indiferenta sa nu mai existe. Intr-un interviu acordat Mediafax in urma cu o luna, pictorita Helga Weissova a declarat ca in 1945, cand a fost eliberata din lagar, nu credea ca, la 70 de ani dupa, se vorbeste iarasi despre acest subiect pentru ca „pericolul este din nou in jurul nostru”.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.