“Fata cu picioare de sticla”: Iubirea nu invinge tot, dar ne ajuta sa devenim mai buni

Ali Shaw, prin „Fata cu picioare de sticla”, publicata la noi de Editura Litera, a creat un basm intunecat, psihologic, neverosimil, pe cat de extraordinar, pe atat de confuz. Romanul de debut a lui Shaw este o fabula dezlanata, dar in acelasi timp intortocheata. Conceptul simplu „un baiat intalneste o fata” este complicat de faptul ca Ida Maclaird se transforma in mod misterios in sticla. La inceput picioarele ii sunt transformate si apoi boala incepe sa se intinda peste tot in corp. Ida a venit in St, Hauda cautandu-l pe Henry Fuwe, un barbat pe care l-a intalnit ultima data cand a fost pe insula, in speranta ca o poate ajuta sa se vindece.

Midas Crook, un localnic introvertit, care prefera sa vada viata din spatele aparatului de fotografiat, se indragosteste treptat de Ida – prima lui experienta de intimitate fizica si psihica. Pe masura ce dragostea se dezvolta, cei doi incearca sa gaseasca o metoda de-a vindeca boala Idei. Astfel isi fac aparitia in basm personaje complexe, care mai de care ascunzand mai abitir secrete intunecate, care progresiv se impletesc cu experientele prin care trec cei doi indragostiti. In drumul lor spre vindecare trebuie sa fie atenti la bovine cu aripi de libelule, un animal care transforma totul in alb in momentul in care te priveste, un cimitir intr-o mlastina, si toate par nelalocul lor si niciodata explicate pe de-a-ntregul. Sunt pur si simplu acolo, fara o explicatie detaliata ce i-ar permite cititorului sa imbratiseze cum se cuvine aceasta lume magica si fabuloasa pe care Shaw a incercat sa o creeze. „Magia” si creaturile sale nu au influentat in niciun fel povestea de dragoste ci mai degraba a existat in paralel cu aceasta.

Punctul forte al acestui basm este dezvoltarea caracterului lui Crook. Pe masura ce o vedem pe dulcea si iubitoarea Ida ca devine incatusata in sticla, il vedem pe Midas cum creste, rupe lanturile pe care singur si le-a faurit, si devine deschis la noi posibilitati, in timp ce accepta unele lucruri care i-au provocat multa durere in copilarie si chiar si ca adult. Dragostea dintre cei doi este diferita pentru fiecare in parte. Daca pentru Ida este singura sansa pe care o mai are pentru a iubi, pentru el inseamna prima dragoste adevarata. Multe se pierd iar durerea este palpabila dar castigul este evident, pe masura ce destinul se indeplineste.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.