Bucuresti, candidat la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021

ARCUB anunta inceperea proiectului „Bucuresti MEMORIA / EXPLORAREA / IMAGINAREA Orasului”, ce lanseaza candidatura orasului Bucuresti la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021. Este vorba de un proiect participativ despre memoria personala si colectiva a orasului Bucuresti ce se va desfasura in perioada 18 martie – 15 mai, orele 10:00 – 22:00 la Hanul Gabroveni.

Proiectul „Bucuresti Memoria | Explorarea | Imaginarea Orasului” este structurat sub forma unei trilogii in care orasul devine atat cadru de desfasurare, cat si protagonist, iar cetatenii sai generatori de continut. Conceput intr-un format deschis, proiectul reprezinta totodata lansarea in spatiul cultural al capitalei a noii platforme transdisciplinare: Hanul Gabroveni. Platforma isi propune sa aduca impreuna, prin intermediul unor proiecte de acest tip, toate sectoarele vietii socio-culturale a Bucurestiului.

Prima parte a trilogiei – Memoria Orasului – are drept scop alcatuirea unei harti cognitiv-afective a Bucurestiului pornind de la imagini fotografice si secvente filmate extrase din colectii personale si fonduri documentare, la care locuitorii orasului sunt invitati sa participe cu propriile marturii fotografice si istorii subiective ce surprind dinamica vietii bucurestene. Sunt invitati sa contribuie, in mod direct, cu propriile fotografii si secvențe filmate, atat cei care traiesc in oras, cat si cei care lucreaza cu orasul.

Rezultatul acestui efort colectiv si participativ va fi prezentat la finalul celor doua luni de cartografiere sub forma unei expozitii care are drept subiect memoria colectiva a locuitorilor orasului Bucuresti, dintr-o dubla perspectiva: cea a orasului real — cu actiuni sociale si tensiuni politice, cu traume arhitectural-urbanistice si cu boema sa artistica – si cea a orasului rememorat — asa cum traieste el in amintirile celor care il locuiesc.

In anul 2021, exista oportunitatea ca numele orasului Bucuresti sa se alature listei lungi de orase din diverse state europene, ce au purtat de-a lungul timpului, vreme de un an, titlul de Capitala Europeana a Culturii. Competitia nationalaa pentru alegerea orasului ce va reprezenta Romania s-a deschis in decembrie 2014. La acest titlu candideaza, alaturi de Bucuresti, orasele: Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Craiova, Arad, Sfantu Gheorghe, Oradea, Alba Iulia, Braila si Brasov.

Programul Capitala Europeana a Culturii este deja considerat unul de natura sa schimbe cu totul viața unui oras si sa-i marcheze viitorul. Procesul de accedere la titlul de Capitala Europeana a Culturii incepe cu 6 ani inainte și este vazut ca un proces de transformare reala a unui oras prin cultura, pentru imaginea lui, pentru infrastructura sa, pentru sectorul sau cultural și pentru locuitorii sai, iar aceste schimbari genereaza de obicei efecte pozitive durabile, timp de mulți ani dupa ce Anul Capitalei Culturale s-a incheiat.

Centrul Cultural ARCUB a fost desemnat de Primaria Municipiului Bucuresti sa coordoneze procesul de pregatire a candidaturii orasului Bucuresti.

PROGRAM
PROIECTE GAZDUITE
19 martie – 8 aprilie
„Have a Look into My Life!” – Expozitie de arta si cultura roma europeana
3 – 5 aprilie
„Enjoy Bucharest” – Conferinta Internationala a blogarilor din turism
17 aprilie – 15 mai
„War and Peace in the Balkans” – Expozitie de fotografie despre impactul Primului Razboi Mondial asupra civililor
22 – 25 aprilie
„City under Microscope Bucharest” – Conferinta Internationala a Iluminatorilor

ACTIVITATI DE WEEKEND
20 – 22 martie Film
27 – 29 martie Muzica
03 – 05 aprilie Literatura
10 – 12 aprilie Spatiul si Sacrul
17 – 19 aprilie Portret de artist
24 – 26 aprilie Festivalul Luminii
01 – 03 mai Orasul Verde
08 – 10 mai Arhive in dialog

CONFERINtE/DEZBATERI
In fiecare zi de miercuri la ora 19:00

ATELIERE DE EDUCATIE URBANA
Cartografiere Afectiva – incepand cu 20 aprilie

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.