„Pactul Stat-Mafia”, premiera in competitia Cinepolitica 2015

Un film revelator despre intelegerile statului italian cu Mafia, care a facut valva in 2014 la Festivalul de la Venetia, este unul dintre cele sapte titluri din competitia Festivalului International de Film Cinepolitica (26 – 30 aprilie). „The State-Mafia Pact” / „La Trattativa”, regizat de Sabina Guzzanti, dezvaluie modul in care reprezentanti ai statului actionau ca punti de legatura sau agenti ai crimei organizate. Filmul contine trimiteri puternice la realitatea de azi din Romania, in care o clasa politica si profund corupta este adusa treptat in fata justitiei.

„Toate informatiile au fost verificate de 1400 de ori inainte”, declara Sabina Guzzanti la Venetia. Autoare a unor documentare critice la adresa fostului premier Silvio Berlusconi – Vivo Zapatero! sau Draquila – l’Italia trembla (Cannes 2010) -, Guzzanti a intampinat o puternica opozitie din partea oficialitatilor, de-a lungul carierei de jurnalist si documentarist. Pactul Stat-Mafia porneste de la o speculatie veche, aceea ca guvernul italian si Mafia siciliana ar fi colaborat in anii ‘90 pentru a elimina o serie de procurori si politisti, culminand cu asasinarea magistratilor Giovanni Falcone si Paolo Borsellino, in 1992. Filmul arata, printre altele, ca partidul lui Berlusconi, Forza Italia, a fost creat tocmai pentru a-i asigura Mafiei un guvern mai „prietenos”.

Docu-fictiunea este foarte creativa: folosind actori care recreeaza scene, animatie, grafice si imagini reale, Sabina Guzzanti subliniaza cat de tare a inchis ochii electoratul italian la abuzurile din ultimele decenii.

Trailer:

Cea de-a patra editie a Festivalul International de Film Cinepolitica va avea loc intre 26 – 30 aprilie, la Cinema Studio si Elvire Popesco.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.