Timp de trei zile, Spotlight lumineaza Calea Victoriei

Ca urmare a hotararii UNESCO, anul 2015 a fost proclamat in mod oficial Anul International al Luminii, scopul acestei actiuni fiind acela de a se promova o mai buna intelegere la nivel public si politic a rolului central al luminii in cadrul lumii moderne. Astfel, Primaria Municipiului Bucuresti organizeaza, in perioada 23-25 aprilie, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, prima editie a Festivalului International al Luminii Spotlight. Festivalul va fi lansat printr-un concert incendiar sustinut de Robin and the Backstabbers si Alternosfera pe 23 aprilie, de la ora 20.00, pe Strada Franceza din Centrul Istoric al Bucurestiului.

Timp de trei zile, de la Biblioteca Centrala Universitara pana la Piata Natiunilor Unite, Calea Victoriei se va aprinde, transformandu-se intr-o expozitie-gigant, iar spatiile publice vor fi revitalizate prin intermediul instalatiilor interactive si al spectacolelor de lumini. Ideea festivalului a aparut din nevoia alinierii la manifestarile similare din marile orase si isi propune sa includa orasul Bucuresti in circuitul celor mai importante festivaluri de profil si, in acelasi timp, sa ii ofere publicului larg un spectacol unic in Romania. De asemenea, Spotlight se bucura de un parteneriat puternic cu unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de acest tip din Europa – Signal Festival din Praga – care in acest an va asigura prezenta unor instalatii inedite, cu dimensiune internationala.

Pentru a le prezenta bucurestenilor cele mai captivante instalatii si a le oferi o experienta unica, ARCUB a lansat la inceputul lunii martie un call for projects pentru tineri artisti, arhitecti sau designeri aflati la inceput de drum. Au fost inscrise aproximativ 30 de proiecte inovatoare ce au la baza lumina si tehnologii bazate pe lumina, cu accent pe interactiunea publicului cu lucrarea. Dupa procesul de jurizare, in cadrul caruia au fost analizate toate proiectele, s-a desemnat instalatia castigatoare: Urban Neon Forest, apartinandu-le lui Antonio Paun si Thomas Herrera, studenti ai Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”.

Proiectul castigator isi propune sa transpuna o simpla plimbare prin Centrul Vechi, pe Str. Lipscani, intr-o experienta neobisnuita: o promenada printr-o “padure de lumina”. Instalatia va fi compusa din 80 de stalpi de neon, dispusi aleatoriu in fata cladirii Bancii Nationale a Romaniei, oferindu-le trecatorilor atat prilejul de a interactiona cu obiectele arhitecturale, cat si un spectacol urban original.

Programul final si harta Spotlight vor fi facute publice in cel mai scurt timp.
Accesul la eveniment este gratuit.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.