“DE LA ARARAT LA CARPATI” – Grigore Lese si Artur Sahnazarian la Sala Radio

O intalnire inedita si speciala intre muzica traditionala a doua culturi – cea romaneasca si cea armeana – va avea loc la Sala Radio in concertul intitulat “DE LA ARARAT LA CARPATI” si sustinut de doi apreciati muzicieni: GRIGORE LESE si ARTUR SAHNAZARIAN (Armenia). Evenimentul programat joi, 23 aprilie (19.00) este prezentat de Uniunea Armenilor din Romania si Ambasada Republicii Armenia, in parteneriat cu Radio Romania, si este dedicat marelui compozitor armean, muzician-folclorist si intemeietorul scolii nationale armene de compozitie, KOMITAS (1869-1935). In 24 aprilie 1915, la inceputul Genocidului armenilor, alaturi de alti intelectuali armeni din Constantinopol, Komitas a fost arestat de Guvernul Junilor Turci si deportat, fiind salvat cu greu de la moarte, prin interventia misiunilor diplomatice din Imperiul Otoman.

Invitati din Romania si din Armenia ii vor acompania pe cei doi mari muzicieni si vor interpreta piese specifice celor doua culturi, cea romana si cea armeana, la instrumente traditionale si din voce: Taraful din Babiciu – Razvan Rosu (tulnic), Nicolae Juravle (fluier pacuraresc), Petre si Petrica Zele (cetera, braci si taputituri) si Emmanuel Hovhannisian (duduk, zurna), Avag Margarian (blul, zurna, shvi), Hasmik Baghdasarian (solista), Tigran Hovhannisian (tmbuk), Arkadi Kocharian (duduk 2).
Un repertoriu bogat va va purta print traditiile si obiceiurile celor doua culturi: veti asculta muzica traditionala armeneasca – dansuri rituale, cantece de dragoste, obiceiuri de nunta, cantece de dans, cantece de gluma, de sarbatoare si pelerinaj etc., dar si muzica bisericeasca armeana. In acest frumos dialog intercultural, Grigore Lese alaturi de invitatii sai va “raspunde” cu hori de dor si dragoste, cantece religioase, momente de improvizatie.

“Voi aduce o frantura de Romanie, de la muzici stravechi din Oas, in structuri arhetipale, pana la muzica de taraf din Oltenia, cu influente urbane. Nu vor lipsi zacalile din fluiere pacuraresti si tulnic, din Apuseni, Lapus si nordul Bucovinei, hori in glasuri guturale si adancate, tapurituri si semnale uitate de lume.” – declara Grigore Lese, despre evenimentul de la Sala Radio.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *