“Salonul nr. 6” al lui Cehov adaptat pentru televiziune de TVR

In anul in care aniversam 155 ani de la nasterea scriitorului A. P. Cehov, Casa de productie TVR propune publicului spectator ecranizarea uneia dintre cele mai cunoscute nuvele ale sale – “Salonul nr. 6”. Dramatizarea, realizata de Vitalie Lupascu, dupa traducerea lui Alexei Mateevici, are in distributie actori de prim rang ai teatrului si filmului romanesc – Dan Astilean, Razvan Vasilescu, Mihai Dinvale, Constantin Dinulescu. Difuzarea este programata pentru luni, 27 aprilie, ora 20:10, la TVR2 si TVR HD.

Pentru regizorul Vitalie Lupascu “Salonul nr. 6” al lui Cehov este un spatiu subteran, un spatiu extrem, un spatiu in care se coboara, precum se coboara in sine: Salonul 6 este o metafora, o alegorie a conditiei umane din acele timpuri de sfarsit de secol XIX. Este o creatie, inca actuala, in care tristetea se imbina cu umorul si cu ironia amara in satirizarea societatii si in revelarea dramatismului unor existente mediocre. Personajele descopera adevarul despre propria existenta, adevar care le apasa cu atata intensitate incat autosugestiile, minciunile foarte adanci despre sine se dau la o parte. Se produce atunci o criza existentiala majora. Momentul de luciditate dureaza foarte putin, iar unii nici nu il iau in seama decat ca pe un incident care le-a tulburat meteoric confortul si evoluţia (ascensiunea, cariera, dezvoltarea, credinta).”

Drama se construieste in jurul introvertitului medic Riaghin (Dan Astilean) si a nebunului lucid Gromov (Razvan Vasilescu), a carui viziune clara si transanta asupra lumii il face pe Riaghin sa se indoiasca de propriile adevaruri. Dialogul celor doi, doua spiritualitati si atitudini completandu-se reciproc, da viata acestei ecranizari: “Cand omul ajunge la maturitate, sau la o constiinta luminata, atunci se simte atras intr-o cursa fara voia lui, din care nu mai poate iesi.” spune doctorul. “Vin momente cand ma cuprinde setea de viata si atunci mi-e frica sa nu innebunesc.” ii raspunde nebunul internat.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.