“Jesus Christ Superstar”- 40 de ani de la premiera

Considerat de critici un fenomen al industriei de muzica rock, musicalul Jesus Christ Superstar ce il are pe Bill Kenwright ca producator, a umplut la sfarsitul lunii aprilie sala teatrului Lyceum din Sheffield, Anglia. M-am aflat si eu printre spectatorii fani ai legendarei operei rock Jesus Christ Superstar, compus in 1970 de Andew Lloyd Webber si Tim Rice, si trebuie sa admit ca fiind la prima vizionare a show-ului, am fost fascinata total de creatia artistica si muzicala.

Show-ul a inceput la 7 seara si vreme de 2 ore jumate, am fost captivata de prestatia actorilor britanici, de decor si nu in ultimul rand de muzica. Inceputul musical-ului a transmis publicului o impresie falsa a unui concert de muzica rock din anii ’80. As putea spune, ca o interesanta observatie, ca actorul musician, Glenn Carter, in rolul principal al lui Iisus Hristos a izbit audienta cu asemanarea puternica cu vocea solistului de la Scorpions, Klaus Meine. Jesus Christ Superstar prezinta in detaliu ultimele zile sacre ale lui Iisus pe pamant, capturand momentele cheie prin melodiile “Heaven on their minds”, “Hosana”, “Pilate’s Dream”, “The Last Supper”, “Crucifixion” si altele. Glenn Carter, in rolul principal a lui Iisus, este recunoscut si pentru alte productii precum Grease, Les Miserables si Chess puse in scenele teatrelor West End-ului. Carter a absolvit de la Arts Educational School in Londra, care l-a pregatit si i-a oferit sansa unei mari experiente necesara unui actor britanic.

Musicalul Jesus Christ Superstar, conceput acum 40 de ani, a fost unul din primele proiecte care a avut premiera pe Broadway, in teatrul Mark Hellinger. Piesa a inregistrat un mare succes si drept urmare numarul de spectacole pe continentul american a crescut considerabil, intr-un timp foarte scurt productia devenind una din cele mai faimoase. La putin timp de la lansarea pe Broadway, nici West End-ul londonez nu s-a lasat mai prejos, si a pus pe scena teatrului Palace Theatre din Londra musicalul compus de Webber si Rice.

Intr-un interval de un deceniu de la primul spectacol de pe Broadway, productia originala Jesus Christ Superstar a ajuns in 1980 la numarul record de 3.358 de show-uri in toata lumea, simultan a devenit unul dintre cele mai jucate musicaluri de pe West End. Fata de varianta originala de pe Broadway, Jesus Christ Superstar a fost pus in scena si sub semnatura altor producatori.

Avand la baza o tema religioasa, dar situandu-se totodata la polul opus fata de modul clasic de prezentare a acestei teme, Jesus Christ Superstar ramane “Un miracol contemporan” dupa cum au declarat Broadway, The Globe and Mail. In plus, Arena Tour, The Telegraph considera productia “O lucrarede un geniu fantastic”.

Andrew Lloyd Webber are un palmares bogat de productii, iar in prezent pregateste un alt musical bazat pe filmul School of Rock, care va avea premiera pe 6 decembrie 2015, pe Broadway, la teatrul Winter Garden Theatre.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.