“Hitler a fost seful meu”, marturiile uneia dintre secretarele Fuhrerului

Un nou produs publicat in 2015 de Editura Meteor Press se adauga la colectia Istorie si ne ofera completari la lectiile de istorie anterioare. Este vorba de cartea “Hitler a fost seful meu. Marturiile secretarei lui Adolf Hitler” (titlul original: “Er war mein Chef”), scrisa de Christa Schroeder, una dintre secretarele lui Adolf Hitler.

Christa Schroeder a fost secretara lui Hitler intre anii 1933 si 1945 si a murit in 1984, la Munchen. In decursul celor 12 ani petrecuti in preajma lui Hitler, a participat direct la viata liderului de ale carui decizii au depins vietile a milioane de oameni. Asadar, Christa Schroeder a fost timp de doisprezece ani alaturi de Fuhrer, la dispozitia sa zi si noapte.

Memoriile ei, puse pe hartie incepand cu 1945 cand fusese internata si interogata in lagarul de la Augsburg, au fost publicate abia in 1985, notele fiind predate de autoare editorului cu putin timp inainte de moartea acesteia. Mai mult decat atat, Christa Schroeder a tinut in mod special ca niciun jurnalist sa nu intre in posesia scrierilor ei, amintirea experientelor neplacute avute cu jurnalistii persistand pana la finalul vietii.

Motivul nu este greu de imaginat avand in vedere pozitia Christei Schroeder in jurul liderului nazist. De fapt, acesta este si scopul publicarii mostenirii scrise lasata de ea. Detestand neadevarurile, in special pe cele din cartea lui Albert Zoller, “Viata privata a lui Hitler – jurnalul secretarei sale” (titlu original: “Hitler privat”), bazata pe presupusele marturii ale ei si ale altor martori ai vremii, dar publicata fara acordul ei, Christa Schroeder doreste sa completeze istoria cu impresiile personale. Valoarea istorica a acestora este incontestabila. Autoarea vorbeste despre viata alaturi de Hitler, de viata din jurul acestuia, dezvaluind noi aspecte importante. De asemenea, in carte este inserat si interogatoriul luat Christei Schroeder de catre un ofiter American de contraspionaj in mai 1945, la Berchtesgaden.

Daca sunteti interesati sa il redescoperiti pe Hitler vazut prin ochii secretarei lui si sa va completati cunostintele despre cel de Al Doilea Razboi Mondial, cartea va asteapta aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.