TURNEUL INTERNATIONAL “STRADIVARIUS – ENESCU EXPERIENCE” la SALA RADIO!

Violonistul ALEXANDRU TOMESCU – unul dintre cei mai cunoscuti violonisti romani, solistul Orchestrelor si Corurilor Radio care detine dreptul de a canta pe vioara STRADIVARIUS ELDER–VOICU – va sustine marti, 26 mai (19.00), la Sala Radio, alaturi de pianistul rus EDUARD KUNZ, recitalul de la Bucuresti din cadrul turneului sau international “Stradivarius – ENESCU EXPERIENCE”.

Aflat la a 8-a editie si derulat anul acesta sub titlul “ENESCU EXPERIENCE”, turneul Stradivarius initiat de Alexandru Tomescu este asadar dedicat de aceasta data memoriei lui George Enescu, la 60 ani de la moartea artistului. Programul propus publicului de violonistul roman, alaturi de pianistul Eduard Kunz, este unul special: cei doi vor prezenta, in premiera nationala, integrala operelor lui George Enescu pentru vioara si pian.
Turneul a debutat in data de 3 mai la Sinaia, loc foarte drag lui Enescu, si se desfasoara intre 3 mai si 15 iunie, in 15 orase din Romania, Republica Moldova si Franta, unde cei doi muzicieni vor sustine concerte, dar si o serie de conferinte si intalniri cu tineri din licee si universitati. Totodata, aceasta editie a turneului este dedicata unei cauze sociale si de interes public – restaurarea Casei Enescu de la Mihaileni – Botosani si transformarea acesteia intr-un centru cultural si muzical international.

ALEXANDRU TOMESCU a evoluat de nenumarate ori atat alaturi de Orchestra de Camera Radio, cat si alaturi de Orchestra Nationala Radio, pe scena Salii Radio, dar si peste hotare, in turnee in Europa si Asia. Cu o cariera internationala cuprinzatoare, ce include concerte ai recitaluri in sali precum Theatre des Champs Elysees – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, Alexandru Tomescu a propus publicului roman in fiecare an, in turneele sale, cele mai ample si dificile integrale pentru vioara solo – Paganini, Ysaye, Bach. Violonistul roman a castigat in 2013, pentru a doua oara, in urma unui concurs national organizat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, dreptul de a canta pentru urmatorii 5 ani pe vioara STRADIVARIUS Elder Voicu. Folosita timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, aceasta este considerata a fi una dintre cele mai frumoase si bine conservate VIORI STRADIVARIUS din lume.

EDUARD KUNZ, pianist inclus de prestigioasa publicatie BBC Music Magazine in topul celor mai buni 10 pianisti ai viitorului, il insoteste pentru a doua oara pe violonistul Alexandru Tomescu in Turneul “Stradivarius”. A studiat la Scoala Gnessin pentru copii supradotati din Moscova si apoi la celebrul Conservator National de Muzica “P. I. Ceaikovski” de la Moscova. Eduard Kunz a obtinut diploma de masterat cu distinctie si medalie de aur pentru performantele sale, la Royal Northern College of Music din Anglia. A fost distins cu nu mai putin de 13 premii I la importante competitii internationale. Legatura sa speciala cu Romania a inceput prin castigarea Premiului I la Concursul International “George Enescu”, in 2007. Concerteaza regulat cu orchestre valoroase ale Europei si ale lumii: BBC Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic, Orchestra Philharmonia, Orchestra Nationala Rusa etc.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.