Bucharest Jazz Festival – 5 zile in ritm de jazz la Bucuresti

In prima saptamana din iulie, timp de cinci zile, Bucharest Jazz Festival transforma orasul intr-o veritabila capitala a jazzului. Peste 50 de muzicieni, legende ale jazzului mondial, cei mai buni muzicieni ai jazzului romanesc, expozitii, filme, lansari de disc si carte vor capta si fascina publicul bucurestean. Aflat la cea de-a IV-a editie, produs de ARCUB si curatoriat de pianistul de jazz de origine romana Lucian Ban, BJF, festival membru al European Jazz Network, devine cu siguranta evenimentul de jazz al anului in Capitala si unul de calibru major pentru Romania si estul Europei.

De la saxofonistul Lee Konitz, legenda cool jazz, la Roy Hargrove, unul dintre cei mai mari trompetisti ai zilelor noastre, de la Marcin Wasilewsky, care se numara printre cei mai originali pianisti europeni de jazz, la cea mai in voga cantareata de jazz din Romania Luiza Zan, BJF aduce in Piata Enescu un adevarat showcase de gen.

O adevarată legenda a istoriei jazzului, un improvizator de geniu asociat cu nasterea “cool jazzului”, Lee Konitz se va afla pentru prima oara la Bucuresti cu propriul quartet. Considerat inca de la inceptul carierei sale, in anii ’40, cand inregistra cu Claude Thornhill si Lennie Tristano, drept un mare original, Lee Konitz si-a casștigat rapid aprecierea odata cu aparitia pe albumul lui Miles Davis Birth of the Cool in 1949. Anii ’60 l-au surprins lucrand alaturi de Elvin Jones, Gerry Mulligan, Chet Baker sau Dave Bruebeck, urmand sa ramana la fel de creativ si continuand sa fie, in cuvintele prestigiosului ziar New York Times, un artist “capabil sa stearga contexte si idei preconcepute, sa depaseasca asteptarile”.

Roy Hargrove, unul dintre cei mai populari trompetisti contemporani, prezentat in premiera absoluta in Romania de Bucharest Jazz Festival, si-a castigat locul in constiinta publicului iubitor de jazz la inceputul anilor ’90, cand stilul si sound-ul sau, sustinute de colaborari cu nume precum Herbie Hancock, Joe Henderson, Braford Marsalis, i-au adus rapid nu unul, ci doua premii Grammy. Comparat in repetate randuri cu legendarul Lee Morgan, Hargrove si-a consolidat reputatia cu o serie de albume si proiecte de prima clasa. Cvintetul cu care va urca pe scena BJF va aduce o doza de jazz timeless in Piata Enescu.

Alaturi de cele peste 12 concerte din Piata George Enescu, Bucharest Jazz Festival readuce in ambianta primitoare a Hanului Gabroveni seria de evenimente conexe legate de arta jazzului. In timpul zilelor de festival, publicul iubitor de jazz va putea sa participe la expozitia de fotografie Now’s the Time! – Romanian Jazz Photographers, colocvii, lansari de disc si carte si proiectii cinematografice din seria Jazz on Film.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *